Zoologické zahrady v Česku loni navštívil rekordní počet lidí. Lákala je hlavně mláďata
Zoologické zahrady po celé České republice zaznamenaly v minulém roce rekordní nárůst počtu návštěvníků. Kromě pražské nárůst zaznamenaly také ostravská nebo liberecká zoo.
Největší úspěch u lidí mají mláďata. V době krátce po jejich narození hlásí zoologické zahrady největší návštěvy. Třeba v královédvorské zoo se loni v červenci narodila žirafa. A právě tehdy prošlo vstupní branou nejvíc lidí, dodává mluvčí zoo Andrea Jiroušová.
„Jakmile se narodí nějaká nová mláďata - vůbec ta, která jsou mezi lidmi oblíbená - je návštěvnost u nás samozřejmě vyšší. Jen za červenec a srpen k nám v minulém roce přišlo 283 tisíc návštěvníků, a to je přes polovinu lidí, kteří přijdou v průběhu celého roku,“ řekla Jiroušová.
V pražské zoo se v loňském roce narodilo přes 1300 mláďat. Mezi dětskými návštěvníky bylo nejoblíbenější slůně. I díky tomu dorazil do pavilonů rekordní počet lidí, skoro jeden a půl milionu, což bylo nejvíc v historii. Na větší počet prodaných vstupenek má ale vliv i počasí nebo také investice, například na rozšíření expozic.
Úspěšný rok pražské zoo: přes tisíc mláďat a rekordní milion a půl návštěvníků
Číst článek
Podle mluvčí olomoucké zoo Karly Břečkové jsou velkým lákadlem taky nové druhy zvířat. „Největší nárůst návštěvnosti byl v letech, kdy jsme pořídili žraloky. Byli to první žraloci v České republice. Další návštěvnicky velmi úspěšné období bylo, když jsme otevřeli průchozí výběh pro makaky a to také byla rarita. Protože další podobný výběh byl až v Nizozemsku,“ vysvětlila Břečková.
Péče o zvířata je ale pro zahrady velmi nákladná. Například ve Dvoře Králové stojí celkový provoz zoo 150 milionů korun. Mezi nejnákladnější položku patří krmení. Třeba v Olomouci za něj zaplatí bezmála šest milionů korun ročně.
Jen pro představu, slon prožere během roku krmivo za 150 tisíc korun. Nejvíc se utratí za maso, granule, ovoce a zeleninu. Vůbec nejdražší položkou je ale zadní hovězí v nejvyšší kvalitě pro gepardy. Ti spořádají v přepočtu až dvacet restauračních porcí denně.