V Ivančicích mohou lidé ochutnat chřest na všechny možné způsoby

Chřest na všechny možné způsoby dnes připravují v Ivančicích na Brněnsku. Začaly tam 17. slavnosti chřestu. Letos jsou ale o poznání větší a lidé můžou ochutnat i více chřestových specialit v takzvané degustační zóně. Místní chtějí slavnostmi navázat na dávnou tradici pěstování chřestu v Ivančicích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chřest

Chřest | Foto: Gabriela Grmolcová

„Nabízíme chřestový předkrm s pražskou šunkou, jako hlavní jídlo máme telecí řízek s vařených chřestem a brambory. Máme chřestové saláty, chřestové pomazánky a chřestovou pěnu,“ vyjmenovávají své speciality obchodníci z degustační zóny.

Přehrát

00:00 / 00:00

ORž Ivančice-chřest.mp3

Akce se od minulého roku rozrostla. „Zásadně jsme rozšířili degustační zónu – možnost ochutnat jídla z chřestu. Rozšířili jsme trh na farmářský trh a trochu dál jsme posunuli řemeslný trh,“ říká organizátor chřestových slavností Aleš Tureček, podle kterého má chřest v Ivančicích dlouholetou historickou tradici v pěstování:

„Ivančický chřest byl známý po celé Evropě. Dovážel se na vídeňský dvůr. Rádi v Ivančicích říkáme, že chřest proslavil v Rakousku-Uhersku Čechy nebo Moravu víc, než plzeňské pivo.“

Slavnosti chřestu potrvají do soboty. Jsou spojené s ochutnávkou vín, hudbou, divadlem a filmy o gastronomii nebo dalším zábavným programem.

Gabriela Grmolcová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme