V Ivančicích mohou lidé ochutnat chřest na všechny možné způsoby
Chřest na všechny možné způsoby dnes připravují v Ivančicích na Brněnsku. Začaly tam 17. slavnosti chřestu. Letos jsou ale o poznání větší a lidé můžou ochutnat i více chřestových specialit v takzvané degustační zóně. Místní chtějí slavnostmi navázat na dávnou tradici pěstování chřestu v Ivančicích.
„Nabízíme chřestový předkrm s pražskou šunkou, jako hlavní jídlo máme telecí řízek s vařených chřestem a brambory. Máme chřestové saláty, chřestové pomazánky a chřestovou pěnu,“ vyjmenovávají své speciality obchodníci z degustační zóny.
Akce se od minulého roku rozrostla. „Zásadně jsme rozšířili degustační zónu – možnost ochutnat jídla z chřestu. Rozšířili jsme trh na farmářský trh a trochu dál jsme posunuli řemeslný trh,“ říká organizátor chřestových slavností Aleš Tureček, podle kterého má chřest v Ivančicích dlouholetou historickou tradici v pěstování:
„Ivančický chřest byl známý po celé Evropě. Dovážel se na vídeňský dvůr. Rádi v Ivančicích říkáme, že chřest proslavil v Rakousku-Uhersku Čechy nebo Moravu víc, než plzeňské pivo.“
Slavnosti chřestu potrvají do soboty. Jsou spojené s ochutnávkou vín, hudbou, divadlem a filmy o gastronomii nebo dalším zábavným programem.