Stařeč udělila in memoriam čestné občanství fyzikovi Františku Perničkovi

Stařeč udělila čestné občanství Františku Perničkovi, který měl podíl na udělení Nobelovy ceny za mír Mezinárodní agentuře pro atomovou energii. Stalo se tak už v roce 2005, nikde se s tím však nechlubil a než o tom komukoli ze Starče stačil říct, tak zemřel. Obyvatelé městečka ho teď alespoň ocenili čestným občanstvím in memoriam.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z rukou hejtmana Jiřího Běhounka přebrala čestné občanství pro svého zesnulého muže manželka Ivana Perničková

Z rukou hejtmana Jiřího Běhounka přebrala čestné občanství pro svého zesnulého muže manželka Ivana Perničková | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

„Přišel na kávu a popovídal. Nikdy by nás ale nenapadlo, a on sám se nikdy nechlubil, že by měl podíl na udělení Nobelovy ceny Mezinárodní agentuře pro atomovou energii,“ vzpomíná na Perničku kronikářka Miluše Čechová.

Obyvatelé Starče se o jeho zásluhách skutečně dozvěděli až po jeho smrti. A tak se rozhodli, že památku inženýra Perničky alespoň uctí čestným občanstvím in memoriam.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příběh významného českého vědce zaujal redaktorka Michala Malého

Manželka Ivana říká, že František měl Stařeč moc rád, a i když si na nějakou glorifikaci své osoby nepotrpěl, tak konkrétně čestné občanství by ho podle ní jistě potěšilo:

„Ze začátku se všem poctám bránil, já to samozřejmě věděla, jako jedna z mála. Asi to věděli jeho kamarádi ze studií a žertovali o tom, ale aby to chodilo nějak oficiálně, to si myslím, že nikdy nebyl jeho styl.“

Udělení čestného občanství Františku Perničkovi je velmi významná událost pro celou Stařeč a všechny Stařečáky.

„Je to vhodná příležitost k tomu, aby kdo byl tak nevědomý, jako jsme byli my, přišel k vědomí, že máme ve Starči takovou významnou osobnost, takové jméno, které nám šíří slávu v celém světě,“ dodává kronikářka Miluše Čechová.

Čestné občanství ve Starči udělují už 140 let a za celou dobu ho získalo pouze 9 lidí. Jsou mezi nimi převážně vědci a učitelé. Nechybí ani prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Michal Malý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme