Policisté z útvaru Kobra představí první výsledky, už po měsíci fungování

Speciální tým pro potírání daňové kriminality představí výsledky svého prvního zásahu. Kobra, jak se skupině policistů, celníků a expertů daňové správy přezdívá, funguje teprve měsíc. Podle slovenského vzoru se zaměřuje třeba na nelegální obchodování s pohonnými hmotami nebo na přeshraniční podvody s DPH.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie

Policie | Foto: Ladislav Bába

Už po čtrnácti dnech svého fungování hlásil tým Kobra, že zkoumá pět kauz se škodou přes 150 milionů korun. Na daňových únicích z nich měl stát tratit miliard.

Dnes dopoledne už tým představí závěry svého prvního zásahu. O co přesně šlo nechtěli členové dopředu prozradit. Od počátku ale avizovali, že se zaměří hlavně na přeshraniční daňové podvody. Právě s těmi se Česko teď potýká ve stále vyšší míře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Činnost speciálního policejního útvaru sleduje reportérka ČRo Lenka Jansová

„Mají za účel podvodné vylákání daně z přidané hodnoty. Tam čím dál víc akcentuje mezinárodní prvek, protože řetěz obchodů probíhá přes několik členských států,“ potvrdil už dříve ředitel protikorupční policie Milan Komárek.

Právě on společně s vedením celní správy oficiálně popíše, jak se Kobře daří podezřelé případy vyšetřovat. Pro svoji činnost má tým plnou podporu Sobotkova kabinetu. Potírání daňových úniků si vláda vytkla jako jednu z priorit,

„Podpora vlády je maximální po stránce technického zabezpečení i financí. Budeme jasně deklarovat, že jsme připraveni vést boj efektivně,“ připomíná ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD.

Daňová Kobra tak má postupně pojmout až sto lidí, počítá se i s tím, že se rozšíří do všech krajů. Ve srovnání se slovenskými kolegy ale nemají členové týmu ještě takovou podporu v zákonech.

„Máme přístup k informacím, které jsou předmětem bankovního tajemství, kdy umíme získat tyto údaje bez souhlasu prokurátora,“ vysvětluje možnosti slovenských expertů Martin Krčmárik ze slovenské Národní kriminální agentury.

Možnosti a zkušenosti slovenského útvaru chce česká Kobra co nejvíce využít.

Lenka Jansová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme