Pokračuje soud s posádkou trajektu Sewol, v jeho troskách objevili další tělo

Před jihokorejským soudem dnes zazní další svědectví v kauze potopeného trajektu Sewol. Pokračuje tak proces s posádkou a kapitánem lodi, při jejímž potopení v půlce dubna zemřelo více než 300 lidí. Ne všechny oběti ale záchranáři našli. Zatím objevili 293 lidí, posledního z nich dnes ráno.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihokorejští záchranáři pátrají po obětech v blízkosti místa, kde se převrátil trajekt Sewol

Jihokorejští záchranáři pátrají po obětech v blízkosti místa, kde se převrátil trajekt Sewol | Zdroj: Reuters

Po obětech tragédie se stále intenzivně pátrá a potápěči v troskách trajektu Sewol dnes objevili tělo jedné z cestujících. Ze tří set čtyř předpokládaných obětí tak zbývá nalézt posledních jedenáct.

Za jejich smrt je podle prokuratury odpovědný kapitán Lee Džun-seok a tři členové posádky, kteří jsou obvinění z vraždy způsobené zanedbáním povinnosti. Dalších jedenáct členů posádky prokuratura obvinila z opuštění lodi.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pokračujícím procesu s posádkou trajektu Sewol mluvil Zdeněk Novák

Obžalování vinu odmítají, což potvrdil i soudce Hahn Jee-hyung:

"Podle obhájce neměli členové posádky v úmyslu ty lidi zabít nebo utéct. Obhajoba také tvrdí, že kapitán nechal vyhlásit evakuaci trajektu ještě předtím, než ho opustil."

To ale doslova rozčiluje rodiny obětí. Před zahájením soudu příbuzní demonstrovali před budovou a požadovali, aby kapitán dostal trest smrti.

"Myslím, že měl uznat, že jednal nesprávně, ale on svůj zločin odmítá a myslí jen na sebe. Proto si myslím, že si zaslouží trest smrti," řekl i zástupce pozůstalých Kim Bjung-kwon.

Pochybnosti nad procesem a společenské dopady

V Koreji se ale objevují i pochybnosti, jestli může takto ostře sledovaný proces vůbec být spravedlivý. Všichni zúčastnění jsou pod obrovským mediálním a společenským tlakem.

Úřady už kvůli údajné zpronevěře, zanedbání povinností a podvodům stíhají i vlastníka trajektu a zadrželi několik jeho spolupracovníků a blízkých. Za přístup k tragédii sklidila ostrou kritiku jak vláda, tak korejská média.

Na palubě trajektu Sewol bylo v době neštěstí 476 lidí, většinou středoškolských studentů, příčiny nehody se pořád vyšetřují.

Neštěstí má ale hlubší společenský dopad, Jihokorejci se po něm začali více starat o svou bezpečnost. Země minulý pátek uspořádala velké cvičení civilní ochrany:

"Je to vůbec první celostátní cvičení. Po nehodě trajektu Sewol musíme celkově zvýšit povědomí o bezpečnosti. Doufám, že i díky tomuto cvičení budou lidé líp vědět, jak se chovat v krizových případech," věří ředitel civilní ochrany v Soulu, Song Du-suk.

Kromě podobných cvičení také v zemi roste zájem například o lekce plavání nebo další bezpečnostní kurzy. Výrazně se zvýšil třeba i prodej záchranných vest.

Potopení trajektu Sewol | Foto: Český rozhlas

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme