Reprezentace, mládež a areály. To jsou priority nového šéfa biatlonistů Hamzy

Vyhlášením Biatlonisty roku definitivně skončila úspěšná olympijská sezóna českého biatlonu. Ta příští bude v mnohém jiná. Mužská i ženská reprezentace bude mít nové trenéry a ke změně došlo i v čele českého svazu. Václava Fiřtíka, který byl zároveň viceprezidentem Mezinárodní biatlonové unie, nahradil Jiří Hamza. Na svého předchůdce chce navázat, žádné výrazné změny neplánuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Hamza, sportovní manažer

Jiří Hamza, sportovní manažer | Foto: Český rozhlas

"Určitě ve většině věcí navážeme na to, co bylo. Jen bych chtěl svaz trošičku zoperativnit," vysvětluje Jiří Hamza.

Ono navazování znamená vedle zajištění reprezentace a udržení její dobré úrovně také péči o mládež, což bylo velké téma Václava Fiřtíka.

"Musíme teď ten neskutečný boom u dětí podchytit, protože za rok už nemusí mít takovou validitu jako dneska. Flinty, lyže, sklopky, všechno se musí nakoupit a jsou to obrovské částky peněz. Samozřejmě chceme rozvíjet reprezentaci," prozrazuje Jiří Hamza.

"Třetím bodem je rozvoj areálů v Jilemnici, Letohradu a teoreticky i Jáchymově, abychom měli čtyři až pět konkurenceschopných areálů pro přípravu reprezentantů. Poslední bod je realizace olympijského centra v Novém Městě," vypočítává nový prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza.

Ve splnění těchto plánů by mu měly vydatně pomoct peníze, které díky úspěchům Soukalové, Moravce a spol. většinou ještě jako svazový manažer získal.

Hamza chce 70 procent prostředků investovat do mládeže

"Jednání se sponzory máme v podstatě za sebou, takže bychom měli být na příští olympijský cyklus zajištěni výrazně lépe než dosud. Zhruba 30 procent peněz chceme investovat do reprezentace a 70 procent do mládeže. I trenéry bychom měli zaplatit. Chtěli bychom také rozšířit biatlonovou základnu z nějakých 1500, 1600 členů během čtyř let na 2500 členů," přeje si Jiří Hamza.

Mezi jeho dlouhodobými plány zůstává také pořádání jednoho ze světových šampionátů mezi lety 2019 a 2021.

Naopak co nejdřív chce mít jasno ohledně nového hlavního trenéra mužské reprezentace a v létě bude Jiří Hamza nebo někdo z jeho kolegů kandidovat na post viceprezidenta Mezinárodní biatlonové unie IBU. Tak, aby nové svazové vedení navázalo na odkaz Václava Fiřtíka i na poli mezinárodním, a zároveň tak zachovalo i vliv českého biatlonu.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme