Hladiny rozvodněných řek na Novojičínsku klesají, obyvatelé začali s odklízením škod

Lidé na Novojičínsku se musejí vypořádat s následky včerejších bouřek a silných dešťů. Říčka Jičínka poničila lidem zahrady, ale zatopila i několik domů. Komplikace způsobila i stavařům, kteří v místní části Žilina budují protipovodňovou hráz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozvodněná Jičínka v Životicích u Nového Jičína

Rozvodněná Jičínka v Životicích u Nového Jičína | Foto: Josef Gabzdyl

Silné bouřky a přívalové deště rozvodnily na Novojičínsku několik toků. Obyvatelé se ale pustili do úklidu a sčítání škod hned, jakmile se řeky vrátily zpátky do koryt.

„Spláchlo nám to zeleninu, co byla nasazená. My jsme už opravdu zvyklí, nás to nepřekvapí,“ konstatuje paní Jarka.

Bleskové povodně rychle odezněly a úterní noc už byla klidná, potvrdil mluvčí krajských hasičů Marek Gašparín. K zásahům v souvislosti s velkou vodou už proto vyjíždět nemuseli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak pokračuje úklid po povodních na Novojičínsku, zjišťovala Iva Havllíčková

„Souvisí to s jevem bleskových povodní. Je to nepředvídatelný jev, který má občas velice závažné důsledky. Včerejší průběh nebyl až tak dramatický,“ zhodnotil situaci Gašparín.

Říčka Jičínka, která vystoupala na třetí povodňový stupeň, zalila silnici a zatopila také stavbu protipovodňové hráze.

Kdyby vydatné deště přišly o pár měsíců později, ochranný val by do sklepů a zahrad vodu nepustil. Tentokrát ale souboj s rozvodněnou řekou prohrál a dělníci museli z výkopů vodu odčerpávat.

„Byl tam nižší břeh, který se protrhl, a vteklo to přímo do našeho výkopu,“ popisuje stavbyvedoucí Jan Roman. Věří ale, že zítra už budou moci ve stavbě pokračovat. Hráz má chránit okolní domy proti padesátileté vodě.

Dvě čety pracovníků místní radnice od rána uklízely cesty a chodníky v Životicích u Nového Jičína. Voda z polí s sebou přinesla i bláto.

„Voda se vylila do zahrad a máme vytopené sklepy,“ podotýká paní Soňa z místního úřadu, která se do úklidu také zapojila.

Pytle s pískem, které provizorně chrání některé domy, ještě pro jistotu zůstávají na svých místech. Pro severní Moravu a Slezsko dál platí výstraha před silnými bouřkami.

Iva Havlíčková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme