Občané Sýrie žijící v Česku volí prezidenta, vybírat mohou ze tří kandidátů

Syřané si ode dneška vybírají ze tří kandidátů nového prezidenta. Volby se v zemi oficiálně konají až příští úterý. Syřané žijící v zahraničí ale začali hlasovat už dnes. V Česku přicházejí volit na velvyslanectví v pražské čtvrti Bubeneč.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sýrie volí prezidenta. Syřané volili na velvyslanectví v pražské Bubenči svého prezidenta

Sýrie volí prezidenta. Syřané volili na velvyslanectví v pražské Bubenči svého prezidenta | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Občané Sýrie, kteří pobývají v zahraničí, začali dnes volit nového prezidenta země. Stane se jím současná hlava státu Bašár Asad, opoziční poslanec Aleppo Máhir Hadždžaar, nebo poslanec jedné z umírněných opozičních stran Hasan Núrí.

První voliči dorazili na velvyslanectví po sedmé hodině ranní. Každý se podepsal v seznamu, dostal obálku a hlasovací lístek se třemi fotografiemi a bílými kruhovými políčky pod nimi.

S lístkem a obálkou volič odešel za zástěnu, zaškrtl jednoho z kandidátů a obálku následně vhodil do urny před volební komisí. Proces je tedy hodně podobný volbám v Česku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak na velvyslanectví v pražské Bubenči probíhají volby nového prezidenta Sýrie, zjišťoval Pavel Novák

„Předem jsme připravovali volební seznamy pro syrské občany, kteří mají legální pobyt na území České republiky. Hlasuje nám asi 360 lidí,“ říká člen volební komise Samir Masad.

Voliči, kteří přicházejí na syrskou ambasádu, většinou v Česku studovali. Yassin Shaker je lékař, alergolog. Do Česka přišel před 35 lety.

„Přišel jsem zvolit prezidenta. Za jiných okolností bych na to neměl čas, ale situace v Sýrii mě přinutila. Sýrie musí jít dopředu, ne cestou zpátky,“ hodnotí Shaker.

Na části území Sýrie ovládané povstalci se ale prezident volit nebude. Syrská opozice považuje volby za nedemokratické. Tři roky trvající občanská válka stála život 160 tisíc lidí.

Pavel Novák, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme