Festival v Cannes vzdává poctu Mastroiannimu, plakátem i zrestaurovaným filmem 8½

Hlavním hrdinou letošního filmového festivalu v Cannes je italský herec Marcello Mastroianni. Kromě toho, že je jeho tvář na oficiálním plakátu, se dnes už nežijící filmová hvězda dočkala i další pocty – diváci mohli vidět zrestaurovanou verzi snímku 8½, v němž Mastroianni exceloval.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obří snímek italského herce Marcella Mastroianniho na festivalu v Cannes

Obří snímek italského herce Marcella Mastroianniho na festivalu v Cannes | Zdroj: Reuters

„Děkuji, že jste přišli, je to dojemné a doufám, že vám všem se bude film líbit. A ti, kteří ho ještě neviděli, mají možnost ho objevit,“ přivítala dcera slavného herce Chiara Mastroianniová všechny, kteří na pláž na večerní promítání zrestaurovaného filmu 8½ přišli.

Snímek je z roku 1963 a natočil ho slavný italský režisér Federico Fellini.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Cannes natáčel zpravodaj ČRo Jan Šmíd

„Myslím si, že restaurování je nezbytné proto, aby i mladá generace viděla v nejlepší kvalitě takové filmy, jako právě ten Felliniho,“ poznamenal Nicola Seydoux, prezident společnosti Gaumont, která film restaurovala.

Mastroianni, který ve zmiňovaném snímku hraje hlavní roli, by letos oslavil 90 let. Zemřel v roce 1996.

Dodnes je velmi populární, což platí i pro Francii. Zná ho dokonce i mladá generace, jak ostatně potvrdila i mladá návštěvnice festivalu, která přijela z Nice.

„Je sexy, viděla jsem všechny jeho filmy, ale žádný nikdy na takhle velkém plátně, myslím, že to byl výborný nápad dát ho na oficiální plakát – musím ho někde sehnat, doma bych si ho někam pověsila,“ řekla.

Jan Šmíd, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme