Opravy na D1 začnou díky mírné zimě už v březnu. Hotovo by stejně mělo být až v roce 2015

Dělníci se na dálnici D1 vrátí dřív, než se plánovalo. Začátkem března se rozběhnou práce na třech modernizovaných úsecích. Postupně letos Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájí opravy dalších tří úseků. Dokončit rekonstrukce D1 se ale letos nejspíš nestihne a práce budou pokračovat i v roce 2015.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Omezení na D1

Omezení na D1 | Foto: Olga Štrejbarová

Opravy začnou tradičním zacelováním děr po zimě na polovině dálnice na úsecích u Šternova a Lokte na Benešovsku a Větrného Jeníkova na Vysočině.

V březnu pak na opravené úseky stavbaři převedou obousměrně provoz, zatímco na té druhé polovině budou až do prázdnin odstraňovat starou vozovku a vytvářet povrch nový.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pokračování modernizace dálnice D1 mluvila redaktorka Eva Kézrová

V posledním loni započatém úseku u Velké Bíteše se vinou známých průtahů bude teprve dodělávat rozšíření jednoho dálničního pásu.

Modernizace se ale nejspíš letos nestihne. Sdružení OHL ŽS Alpine Bau žádalo o prodloužení termínu, ale Ředitelství silnic a dálnic to odmítlo. Harmonogram ale nepočítal s tříměsíčním otálením stavbařů kvůli nekvalitnímu podloží.

ŘSD může stavební firmě za každý den zpoždění uložit pokutu až milion korun. „Některé věci se třeba ještě dají urychlit. Ale nejsme si jisti, zda-li se to dá stihnout,“ řekl Jiří Mayer pověřený vedením ŘSD.

Pokračovat se tak nejspíš bude i v roce 2015. „Pokud bychom přistoupili ke změně či odstoupení od smlouvy, pak by to s největší pravděpodobností znamenalo soudní spor,“ dodal Mayer.

MODERNIZACE DÁLNICE D1
- pokračuje:
EXIT 41 Šternov – EXIT 49 Psáře
EXIT 66 Loket – EXIT 75 Hořice
(Středočeský kraj)
EXIT 104 Větrný Jeníkov – EXIT 112 Jihlava
EXIT 153 Lhotka – EXIT 162 Velká Bíteš
(Vysočina)
- letos se zahájí:
EXIT 29 Hvězdonice – EXIT 34 Ostředek
(Středočeský kraj)
EXIT 134 Měřín – EXIT 141 Velké Meziříčí západ
(Vysočina)
EXIT 178 Ostrovačice – EXIT 182 Kývalka
(Jihomoravský kraj)

Letos v létě by se měly práce rozběhnout na dalších třech úsecích, dva z nich už mají stavební povolení. Půjde o pětikilometrový úsek Hvězdonice – Ostředek na Benešovsku, deset kilometrů mezi Měřínem a Velkým Meziříčím na Vysočině a čtyři u Ostrovačic a Kývalky v okrese Brno-venkov.

ŘSD se už nechalo slyšet, že po zkušenostech z první etapy změní některé dílčí termíny i sankce, zvýší bezpečnostní opatření, ale musí vše zkonzultovat s novým ministrem dopravy.

Jak nám řekl šéf resortu Antonín Prachař z hnutí ANO, chce mít jistotu, že všechna nově vypisovaná výběrová řízení povedou ke kvalitním a nepředraženým stavbám.

„Pokud tým odborníků řekne: ‚Můžeme tento úsek udělat efektivněji‘, tak nevylučuji, že tento proces přehodnotíme,“ doplnil ministr Prachař.

D1 byla mezi Psáři a Šternovem na Benešovsku v obou směrech na 14 hodin zcela uzavřena kvůli bourání mostů | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme