Policisté kvůli podvodům s jazykovými testy obvinili 13 cizinců a dva Čechy

Vydávání falešných osvědčení, které desítkám cizinců zajistily v Česku trvalý pobyt, organizovala podle Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) patnáctičlenná skupina lidí z Moravskoslezského a Středočeského kraje. Policisté je v případu nazvaném Liga obvinili a šest z nich poslali do vazby. Většina obviněných jsou cizinci, jsou však mezi nimi i dva Češi, lidé z jazykových škol v Orlové na Karvinsku a v Mladé Boleslavi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Školní třída

Školní třída | Foto: stock exchange

Detektivové pracovali na případu nazvaném Liga téměř rok. Podle karvinského soudu kvůli falešným potvrzením dostaly desítky a možná i stovky Vietnamců a Ukrajinců trvalý pobyt v Česku. Zkouška je jednou z podmínek pro udělení trvalého pobytu.

Policisté zadrželi hlavně cizince. „V rámci této akce jsme zadrželi celkem 15 osob ve věku od 29 do 60 let. Konkrétně se jednalo o deset osob ukrajinské, tři osoby vietnamské a dvě osoby české národnosti,“ uvedl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauzu s podváděním při jazykových testech pro cizince sleduje redaktor Radek Duchoň

Obvinění jednotlivých lidí se podle něj týkala několika trestných činů.

„Konkrétně se jedná o účast na organizované zločinecké skupině, přijetí úplatku, podplácení a napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky,“ přiblížil Hanták.

Ve vazbě jsou dva Češi a čtyři cizinci. Jedním z vazebně stíhaných Čechů je i radní z Orlové na Karvinsku Richard Adamus, který vedl jazykovou školu. Toho už kvůli podezření zastupitelé Orlové odvolali z funkce ve vedení města.

Orlová odvolala radního, který je podezřelý, že nelegálně pomáhal cizincům k pobytu

Číst článek

Kdo je dalším Čechem ve vazbě, zatím nechtějí kriminalisté sdělit, zřejmě se však jedná o pracovníka mladoboleslavské jazykové školy. Nepřímo to potvrdil mluvčí Středočeského kraje Michal Schuster. Právě kraj mladoboleslavskou školu zřizuje.

„Systém zkoušení a ověřování je nastaven správně, osobní selhání jednotlivce ovšem nelze vyloučit. S uvedeným zaměstnancem školy je vedeno policejní vyšetřování, proto se k případu zatím nebudeme vyjadřovat,“ řekl Schuster.

Ředitelka Obchodní akademie, Vyšší odborné školy ekonomické a Jazykové školy v Mladé Boleslavi Renáta Vícová se odmítla k případu vyjádřit s tím, že podepsala mlčenlivost.

Se zkouškami z českého jazyka bude středočeská škola pokračovat i nadále. Další je naplánovaná na příští středu.

Měli osvědčení, česky neuměli

Kriminalisté si podle mluvčího Pavla Hantáka v rámci vyšetřování případu absolventy předchozích zkoušek prověřili.

„V době samotné realizace obdrželo cekem 23 cizinců osvědčení o úspěšném složení jazykové zkoušky z českého jazyka. Následně došlo pracovníky Univerzity Karlovy ke komisionálnímu přezkoušení s naprosto katastrofickým výsledkem, neboť nikdo z těchto osob neuspěl již v té první, tedy písemné části,“ dodal Hanták.

Při 25 domovních prohlídkách pak policisté podle Hantáka zajistili peníze, výpočetní techniku, tiskárny, datové nosiče, mobilní telefony, vzory zkušebních testů a další důkazy.

Obviněným lidem hrozí v případě prokázání viny až deset let za mřížemi.

kov, Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme