V Táboře začínají pivní slavnosti. Čepovat se bude přes 130 druhů piva
V Táboře začíná 24. ročník slavností piva. Představí se na nich přes sto padesát pivovarů z celého světa. Lidé budou moci na sále hotelu Palcát ochutnat přes 130 druhů piva. A to jak od velkých pivovarů, tak i od těch nejmenších výrobců, kteří pivo vaří jen pro pár restaurací ve svém okolí.
Chybět nebudou podle ředitele festivalu Aloise Srba ani zahraniční výrobci: „Budou zde zajímavé nové subjekty. Bude se zde nabízet řada piv z Německa. Bude zde pivo z Maďarska. Bude se zde nabízet pivo z takových zemí jako je Irsko, Skotsko a samozřejmě obrovský sortiment piv i z Belgie.“
Pivovary i letos soutěží o ocenění Zlatá pivní pečeť. Degustátoři posoudí přes sedm stovek vzorků piva ve 24 kategoriích.
Porotu tvoří několik desítek odborníků, kteří většinou pracují jako sládci, jsou ale mezi nimi i lidé z potravinářského průmyslu a hosté s odborným renomé. Své zkušené profesionály do poroty vysílá například Vysoká škola chemicko-technologická v Praze.
Základní kritéria, která experti u piva posuzují, jsou vůně, chuť, hořkost, plnost a říz. I v případě degustačních soutěží budou odborníci hodnotit nejen piva domácí provenience.
„Máme zde účast i velkých subjektů, které ve světovém pivovarnictvím představují velice významné výrobní kapacity počínaje Japonskem, Irskem, Skotskem, Polskem, Ruskem, Ukrajinou, Německem, samozřejmě Rakouskem, Nizozemskem a i ze Slovinska zde máme pivovar. Škála účastníků je skutečně široká,“ říká ředitel 24. ročníku reprezentačních slavností piva Alois Srb.