Ptačí Hrádek v Českém Krumlově se obnovuje, bude součástí vycházkových tras

Český Krumlov podpoří obnovu památníku Karla Filipa Schwarzenberka na Ptačím Hrádku. Původně rokoková stavba byla ještě před pár lety zříceninou. Radnice teď s Ptačím Hrádkem počítá ve svém projektu vycházkových tras.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ptačí hrádek u Českého Krumlova

Ptačí hrádek u Českého Krumlova | Foto: volné dílo, Josef Seidel

Potvrzuje to starosta města Dalibor Carda (ČSSD).

„Památník leží na našich vycházkových trasách, které máme v plánu, ale zatím jsme s nimi velkou díru do světa neudělali, a tak jsme námět na obnovu přijali,“ říká.

Opravy památníku na Ptačím hrádku se před několika lety ujala architektka Lenka Havlíčková. Práce financovala z vlastních zdrojů a s využitím různých grantových programů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ptačí Hrádek v Českém Krumlově

„K objektu se přivedly sítě, oplotil se a proběhly úpravy fasády nebo oprava kopule,“ říká Havlíčková

Jak doplňuje starosta Dalibor Carda, proměnilo se i okolí památníku Karla Filipa Schwarzenberka.

„Domluvili jsme se s Lesy České republiky na obnažení objektu, byla vykácena spousta dřevin, hrádek je nyní vidět a od Vánoc je také osvětlen," popisuje Carda.

Tým architektky Lenky Havlíčkové ještě čeká mnoho práce. Letos chtějí vyřešit venkovní výplně.

„Budeme vyrábět vzorovou výplň, památkáři se na ni přijedou podívat a po odsouhlasení se budou vyrábět další výplně do objektu,“ naznačuje Havlíčková.

Stavbu chtějí ještě zateplit a dokončit vnitřní úpravy. Práce bude ještě dost i v okolí památníku, kde se mají vyrobit cedule a poutače.

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme