Protijed proti ricinu je na obzoru
Britští vědci vytvořili první protijed proti toxinu, kterým byla kdysi spáchána "deštníková vražda".
Proteinový jed ricin se získává z olejnatých semen skočce obecného (Ricinus communis), který se pěstuje na okrasu a jako zdroj ricinového oleje. Ricin je asi 1000x jedovatější než kyanid, ale smrtelná dávka závisí na způsobu expozice - tedy na tom, jestli člověk jed vdechl, spolkl, nebo mu byl vstříknut do těla. Na poslední způsob expozice doplatil například bulharský novinář, spisovatel a disident Georgi Markov. V roce 1978 byl v Londýně zavražděn bodnutím deštníku, které do jeho nohy vpravilo kulku obsahující ricin. Případ vstoupil do historie jako "deštníková vražda".
Smrt při otravě ricinem obvykle nastává v důsledku selhání plic, jater, ledvin a imunitního systému. Účinný protijed dosud neexistoval a odborníci se obávali možného zneužití ricinu při bioteroristických útocích. Na výrobě protijedu se ale intenzivně pracovalo a vědci z britského Defence Science and Technology Laboratory (DSTL) v Porton Downu ve Wiltshire se po osmi letech práce dočkali úspěchu. Z protilátek získaných od ovcí vystavených malým dávkám ricinu vytvořili protijed, který účinkuje do 24 hodin po expozici jedu. Dostupný pro armádní i civilní použití by měl být během několika příštích let.