Bakterie umí čenichat

Bakterie produkují ty nejodpornější pachy, jaké kdy lidský nos zaznamenal. Svět pachů a vůní ale nezůstává skrytý ani pro ně – senzační objev evropských vědců ukazuje, že i bakterie mají čich.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bacillus subtilis

Bacillus subtilis | Foto: public domain, Allon Weiner

Klíčovou živinou nutnou k růstu půdních bakterií je dusík, jehož nejčastějších zdrojem je amoniak. Vědci z Newcastle University studovali, jaký vliv má koncentrace vzdušného amoniaku na vzájemně soupeřící bakterie Bacillus licheniformis a Bacillus subtilis. Zjistili, že bakterie se v přítomnosti amoniaku shlukují a vytvářejí hustý povlak neboli biofilm, který roste ve směru zdroje pachu. Síla reakce přitom klesala se zvětšující se vzdáleností obou rivalských kolonií. Vědci z toho vyvozují, že bakterie dokážou vnímat pachy podobně jako mnohem složitější organismy. „Čenichání“ jim zřejmě pomáhá orientovat se v prostředí, nacházet zdroje potravy a mít přehled o potravní konkurenci.

Čich sice mají i tak jednoduché organismy jako jsou kvasinky, ale u bakterií jej zatím nikdo nepopsal. Pokud se vědci nemýlí, znamená to, že bakterie mají už čtyři z našich pěti smyslů. Dřívější studie dokázaly, že dokážou reagovat na světlo, takže mají zrak. V závislosti na kontaktu s prostředím bakterie mění expresi některých genů, což se dá považovat za hmat. Umí „ochutnávat“ molekuly ve svém prostředí. A jak se zdá, ani čich není bakteriím cizí.

Zdroj: ScienceDaily, BBC News, Biotechnology Journal

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme