Dům prvorepublikového počáteckého továrníka se po 100 letech zaskvěl v původní kráse

Kousek od náměstí v Počátkách, hned u rybníka, stojí velký rohový dům. V roce 1914 si ho od renomovaných pražských architektů nechal navrhnout místní továrník. Původní majitel domu se jmenoval Tomáš Novotný a patřila mu továrna na výrobu sukna. Díky citlivé opravě si dům dodnes ponechal svou prvorepublikovou krásu i v interiérech.

Počátky Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„My ten dům objevili v roce 2013 na internetu,“ říká současná majitelka domu Miroslava Hromasová. Začalo jednání s potomkem původního majitele domu Tomáše Novotného.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dům prvorepublikového počáteckého továrníka se po 100 letech zaskvěl v původní kráse

„Od jeho prapravnuka jsme dům koupili,“ dodává.

Zajímavé je, že s opravou domu začali přesně po sto letech od začátku jeho stavby.

Rozsáhlý dům i se stájemi

Dům je poměrně rozsáhlý, má zachovalou stáj pro koně i se žlaby a přes blízkost rybníka suché sklepy. „Je naprosto skvěle postavený a má svoji kvalitu dodnes,“ chválí majitelka.

Stavba nese podpis architektů-bratrů Antonína a Bohumila Hübschmannových. Dílem staršího z nich je například přestavba budovy České národní banky v Praze Na Příkopech do současné podoby. Ostatně, podobné honosné modernistické prvky nese i vila v Počátkách.

Nosili ho vojáci i pošťáci

Tomáš Novotný byl ze starého počáteckého rodu. Ze soukenického mistra se sám vypracoval na váženého průmyslníka. „Byl jedním z největších dodavatelů pro c.k. poštu, vojsko a zemské úřady,“ říká Miroslava Hromasová.

4:44

Nejstarší krytý dřevěný most v Čechách vede nad mokřadem ke kostelu, který založila žena Václava IV.

Číst článek

Není tak divu, že si mohl dovolit najmout renomované architekty, a nechat si navrhnout dům na počátecké poměry nezvykle honosný.

I když byl dům za totalitního režimu rozdělený na byty, zásadní poškozený není. „Ten výbor tady nechal žít pravnučku Tomáše Novotného Blaženu Ekšlágrovou,“ vysvětluje majitelka domu důvod, proč si zřejmě nikdo nedovolil zásadně do stavby zasáhnout.

Původní lustry, tapety i gong

Už po vstupu do domu nádherným kamenným portálem je zřejmé, že se majitel při opravě snažil zachovat, popřípadě obnovit původního ducha domu. Vypovídají o tom štuky, tapety nebo lustry.

„Nahoře máme původní lustry. Byly zrestaurovány a ve své původní podobě visí a slouží,“ říká Miroslava Hromasová. Původní je i dřevěné obložení síně v prvním patře.

Stejné použil architekt Bohumil Hübschmann, který dům po smrti svého bratra Antonína na frontě první světové války dokončoval, i v interiéru budovy ministerstva zdravotnictví v Praze.

Mezi dochované památky patří i obraz, který visí na stěně schodiště. Je složený z oválných fotografií členu široké rodiny. „Panu Tomáši Novotnému ho věnovali jeho potomci k šedesátým narozeninám,“ uzavírá majitelka domu s tím, že továrník měl celkem deset dětí.

Irena Šarounová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme