Poválečná architektura není pouhý brutalismus. To by byla zjednodušující nálepka, vysvětluje Vladimir 518

„Projekt Architektura ČSSR 58–89 není primárně o prefabrikovaném typu architektury, není o panelácích, ale víc o stavbách kreativních, solitérních až ikonických,“ vysvětluje Vladimír 518. Právě na základě jeho námětu pak režisér Jan Zajíček natočil nový dokument.

Hovory Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír 518, respektive Vladimir Brož je rapper, výtvarník a publicista, který se zabývá architekturou a typografií.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celé Hovory Petra Viziny

„Vždy jsem měl rád odvážné myšlení a projekty. Říct, že poválečná československá architektura je pouze brutalismus, tak to je zjednodušující nálepka,“ říká v pořadu Hovory.

A dodává, že jeho motivací ke spolupráci s Janem Zajíčkem bylo pochopit, jak se unikátní projekty vymanily z okovů socialistického realismu a vrátily k mezinárodnímu výrazu.

„A člověk byl nakonec nucený se vyrovnat s prostředím, ve kterém žije. Asi jsme se chtěli vyrovnat i s tím, kde jsme vyrůstali,“ doplňuje Vladimír 518.

Režisér Zajíček přiznává, že u vzniku dokumentu asi stále i jeho posedlost městským prostředím. „Sám za sebe jsem vnímal například graffiti jako nějakou komunikaci prostřednictvím městského prostoru, kde jsou ulice tím médiem pro jeho vyjádření.“

27:09

Schodišťová spirála jako DNA. ‚Dělal jsem schody i pro Fujimota,‘ popisuje projektant

Číst článek

Brutálně krásné?

Do českých kin tak vstupuje první film, který uceleně mapuje československou architekturu druhé poloviny 20. století.

Brutálně krásné, ale brutálně opomíjené, říkají o stavbách vzniklých mezi roky 1958 až 1989 oba tvůrci snímku.

Z veřejné debaty se přitom zdá, že „komunistické baráky“, jak se jim někdy přezdívá, už patří do historie. Budovy obchodního domu Ještěd v Liberci nebo pražské budovy Transgasu už dokonce k zemi šly.

Je československá poválečná architektura opomíjená? Jak se hiphopeři zamilovali do staveb období komunismu? Je Žižkovská věž v Praze nejošklivější stavba na světě? Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory Petra Viziny.

Petr Vizina, Věra Luptáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme