Osm hodin a padesát minut. Nabarvené ptáče krátce po filmové premiéře vychází jako audiokniha

Jako devítihodinová audiokniha vychází krátce po premiéře filmu Nabarvené ptáče jeho literární předloha. Román Jerzyho Kosińského od svého vydání v roce 1965 způsoboval kontroverze, přesto se mu dostalo mnoha význačných literárních cen. Audiokniha v podání Jiřího Köhlera a Jana Kačera je k dispozici jako mp3 ke stažení prostřednictvím digitálních distribucí i jako CD ve formátu mp3, sdělila Zuzana Turňová za vydavatelství One Hot Book.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Kotlár ve filmu Nabarvené ptáče

Petr Kotlár ve filmu Nabarvené ptáče | Foto: Jan Dobrovský | Zdroj: Bioscop

Nahrávka má osm hodin 50 minut a doprovází ji původní hudba. Výrazný melodický motiv kombinuje klasické akustické nástroje s hutnou plochou syntezátorových rejstříků, zvuků a ruchů, reflektujících náladu vyprávění.

Česko vyšle na Oscary Nabarvené ptáče. Filmová akademie vybírala z deseti snímků

Číst článek

Podle románu natočil svůj třetí celovečerní film český režisér Václav Marhoul a s úspěchem ho uvedl počátkem září ve světové premiéře na festivalu v Benátkách. Čeští filmoví akademici téměř tříhodinový černobílý snímek poslali do boje o prestižního Oscara.

Americký magazín The Hollywood Reporter zařadil před pár dny film do výběru 20 nejlepších snímků z filmových festivalů letošního podzimu.

Snímek, který časopis označil za „ponurý a násilný odraz krutosti lidské povahy“, se tak ocitl vedle filmů, jako jsou psychologický thriller Joker s Joaquinem Phoenixem, který benátský festival vyhrál, historické drama The King, komediální drama Marriage Story se Scarlett Johanssonovou a Adamem Driverem či The Two Popes s Anthonym Hopkinsem.

Příběh z druhé světové války

Nabarvené ptáče vypráví příběh malého chlapce, kterého v prvních týdnech druhé světové války poslali rodiče z jednoho velkého města ve východní Evropě do zdánlivého bezpečí vzdálené vesnice.

Za okupace a ve válečném zmatku, kdy docházelo k neustálým přesunům obyvatelstva, však ztratili spojení s člověkem, který jejich dítěti našel prozatímní domov. Mezitím chlapcova pěstounka zemřela a dítě je nuceno putovat samo od vesnice k vesnici. Někdy mu lidé poskytnou přístřeší, jindy ho odeženou.

Kosiński tvrdil, že v Nabarveném ptáčeti čerpal ze svých vlastních válečných zkušeností. Přestože bývá řazen mezi postholokaustová beletristická díla, v příběhu nehrají významnou roli ani nacisté, ani systematická perzekuce židovského národa. Román se nejvíce zaobírá brutalitou, pověrami a perverzí vesničanů a měšťáků a schopností člověka páchat nejneuvěřitelnější krutosti.

Audiokniha je k dostání i v Radiotéce Českého rozhlasu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme