SOUTĚŽ: Poslední deník Květy Fialové. Vyhrajte netradiční vzpomínkovou knihu legendární herečky

Pro některé charismatická dáma se zvláštním tajemstvím v očích, pro jiné jízlivá glosátorka, pro další pokorná žena, se kterou se život nemazlil a ona přesto dokázala stárnout s noblesou. Co z toho je pravda? Jaká opravdu byla jedna z nejoblíbenějších českých hereček? Prozrazuje to sbírka deníkových záznamů a rozhovorů, které s Květou Fialovou vedl Josef Kubáník. O knihu si můžete tento týden zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Knižní soutěž Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslední deník Květy Fialové

Poslední deník Květy Fialové | Foto: Michal Žák | Zdroj: iROZHLAS.cz

Herec Josef Kubáník prožil v bezprostřední blízkosti Květy Fialové čas od září 2008 až do její smrti o devět let později. Poznal ji, jak říká, „velmi zblízka“ – stali se přáteli i zpovědníky.

„O tom, co nikomu neřekla, co nosila v sobě až do posledních dnů, ale nechtěla si to s sebou odnést na věčnost, bych rád vyprávěl,“ píše Kubáník v předmluvě knihy.

Náhodně se setkali, když ještě studoval gymnázium a toužil být hercem. Když po studiích nastoupil jako člen do Slováckého divadla v Uherském Hradišti, stali se hereckými kolegy. „Narodilo se mezi námi silné přátelství, které pro mě bylo víc než všechny filozofické knihy světa a víc než veškeré herecký školy dohromady. Hodiny a hodiny jsme si povídali. Bez přestání,“ vypráví herec.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Fialová ho údajně ponoukala k tomu, aby si přečetl její deníky, které si vedla od 16 let. Při jejich společných setkáních si Kubáník začal nosit diktafon a ptát se na otázky.

„Nápad (s napsáním knihy) přišel až po odchodu paní Fialové. Od 16 let si psala deníky. Poslední léta jejího života už to kvůli těžké nemoci nezvládala a já jsem si řekl, že by možná stálo za to, dovyprávět její život až do konce. Deníky jsem začal psát za ní. Vůbec jsem neměl v plánu, že by z toho vznikla knížka,“ popsal Kubáník ve vysílání Radiožurnálu. Dodal, že impulz sestavit ze všech materiálů knihu pak přišel od dcery Květy Fialové.

Květa Fialová začala svou hereckou kariéru v divadle. Za život vystřídala jeviště v Opavě, Českých Budějovicích i třeba slovenské Martině. Dlouhé roky působila u Jana Wericha v pražském divadle ABC, ke konci života hostovala ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti.

Mezi její nejznámější role patří Tornádo Lou ve filmu Limonádový Joe aneb Koňská opera. Proslavila se ale také účinkováním v seriálu Hříšní lidé města pražského nebo ve snímku Adéla ještě nevečeřela. Zemřela na konci září 2017 ve věku 88 let.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih Poslední deník Květy Fialové, napište nám až do tohoto pátku 6. prosince do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Která česká zpěvačka propůjčila Květě Fialové svůj hlas během písní ve filmu Limonádový Joe aneb Koňská opera?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme