SOUTĚŽ: Proč téměř nic z toho, co se říká o jídle, není pravda. Vyhrajte knižní Mýty na talíři

Ať už za to může náš oblíbený časopis, či hluboce zakořeněná lidová pověra, většina z věcí, co si myslíme, že víme o jídle, je chybná. Jezte méně tuku, jezte méně cukru, pijte raději dietní verze slazených nápojů, nikdy přes den nevynechejte žádné jídlo... „Slýchával jsem (podobné rady) tak často, že ještě dnes, v dospělosti, mi dělá problémy se jimi neřídit,“ píše Tim Spector v knize Mýty na talíři, o kterou si můžete zahrát s webem iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Lednice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tento týden hrajeme v knižní soutěži o Mýty na talíři od Tima Spectora

Tento týden hrajeme v knižní soutěži o Mýty na talíři od Tima Spectora | Zdroj: iROZHLAS.cz

První mýty o jídle se učíme už v dětství. Tehdy je nám řečeno, že po mléce rychleji porosteme, po rybách budeme chytřejší, z čokolády dostaneme akné nebo že nám po vejcích a mase vyrostou svaly. Jak se v tom má člověk vyznat, když je mýtů o jídle tolik a stále přibývají další a další?

OHLASY NA KNIHU

„Jedna z nejsrozumitelnějších a nejpřístupnějších knih o stravování. Je příjemně otevřená, nabitá informacemi a vyhýbá se všem módním dietním pravidlům.“
The Guardian

„Od mámy, která vyrostla za války, jsem se dozvěděl, že žádné jídlo není tak plesnivé, aby se nedalo jíst, a že na talíři nesmí nikdy nic zbýt,“ vzpomíná Spector, který jako oceňovaný odborník v oblasti mikrobiomu a personalizované medicíny působí na King’s College v Londýně.

„Dostal jsem spoustu nezpochybnitelných rad, jako že nejméně hodinu po jídle se nesmí plavat, před spaním už se nejí a ke zhubnutí se musí cvičit. Nic z toho nestojí na vědeckém základě a mnohé z těchto rad jsou naopak naprosto mylné,“ pokračuje v úvodu své nové knihy.

Britský vědec dlouhodobě popularizuje téma dopadu stravování na celkové lidské zdraví v médiích a knihách. Jeho předchozí kniha The Diet Myth (Mýtus diety) se stala mezinárodním bestsellerem.

„Velká část z toho, co se říká o jídle, je přinejmenším zavádějící, přinejhorším se pak jedná přímo o lži, které jsou často zdraví nebezpečné,“ říká Spector s tím, že to platí jak o doporučeních dietologů, lékařů, úřadů a mediálních výstupech k vědeckým objevům, tak o zprávách šířených ústně mezi přáteli.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Tím nejrozšířenějším a nejnebezpečnějším mýtem je přitom podle něj představa, že jsme všichni identické stroje a na potraviny reagujeme stejně.

„Potravinářský průmysl úmyslně ignoruje a snižuje význam individuální povahy metabolismu, reakce na potraviny a jedinečnost mikrobiomu částečně proto, že reklama funguje lépe, když šíří jednoduchá sdělení,“ zdůrazňuje Spector.

Publikaci Mýty na talíři vydalo v českém překladu Tomáše Kačera nakladatelství Host.

„Velká část z toho, co se říká o jídle, je přinejmenším zavádějící, přinejhorším se pak jedná přímo o lži, které jsou často zdraví nebezpečné,“ říká Tim Spector | Zdroj: iROZHLAS.cz

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih Mýty na talíři, napište nám až do tohoto pátku 30. června do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Ve kterém století byl objeven vitamin C?

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme