‚Volá Kyjev, padá opona.‘ Ukrajinská punková kapela přezpívala hit London Calling kapely The Clash

Ukrajinská kapela Beton přezpívala skladbu světoznámé kapely The Clash s názvem „London Calling“ (Volá Londýn). Nová verze, symbolicky pojmenovaná „Kyiv Calling“ (Volá Kyjev), se prakticky ihned stala na internetu virální. Veškerý zisk z nahrané skladby poputuje na podporu boje ukrajinské armády s Ruskem.

Kyjev Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapela Beton na přezpívání hitu dostala zelenou od samotných členů The Clash. Bohdan Hrynko, Oleg Hula a Andriy Zholob cover verzi nahráli ve studiu západoukrajinského Lvova.

Textem se Kyiv Calling odkazuje na podporu Ukrajinské armády a adresuje západní země ve snaze získat větší podporu. V jedné sloce zpěvák a kytarista kapely Zholob zpívá o „příchodu železné doby a pádu opony.“

Tím pravděpodobně odkazuje na projev prezidenta Volodymyra Zelenského, který před německým spolkovým sněmem hovořil o nové železné oponě v Evropě mezi Ruskem a ostatními zeměmi.

Pocta vojákům

Po čtyřech týdnech války obsahuje skladba i reference na některé válečné události. Výrazem „Neustoupíme, jsme přece doma, tak ruské lodi, táhněte do p*dele,“ Beton skládá úctu třinácti obráncům Hadího ostrova, kteří se ani po výzvě ruského námořnictva a výrazné přesile odmítli vzdát se vzkazem „Ruská válečná lodi, jdi do p*dele.“

Podle prvotních zpráv obránci zahynuli, ukrajinské námořnictvo ale později uvedlo, že se nachází v ruském zajetí.

Videoklip obsahuje kromě členů kapely a záběrů z nahrávání i různé fotky a videa z fronty, které Beton získal od rodiny, přátel i přímo vojáků, kteří se účastní obrany před vpádem Ruské armády. Na Youtube má k nedělnímu ránu pře 100 tisíc shlédnutí.

Samotní členové kapely jsou připraveni svoji zemi bránit. Zholob, vystudovaný ortoped, podle serveru The Guardian nyní léčí zraněné Ukrajince z řad vojáků i civilistů. Bubeník Hrynko a basista Hula jsou připraveni vyrazit do boje, pokud budou na frontu povoláni.

Legendy punku

„Mnoho Ukrajinských hudebníků už je na frontě nebo brání některá území a města,“ uvedl pro Guardian Zholob. „Vyměnili kytary za zbraně. Doufáme, že tahle píseň ukáže ukrajinského bojového ducha a odhodlání zastavit ruskou agresi. Jsme rádi, že se bude hrát po světě jako symbol solidarity a naděje,“ dodal Zholob.

Syn punkových legend chce zlikvidovat sbírku Sex Pistols za miliony korun. Punk je mrtvý, tvrdí

Číst článek

Kapelu The Clash založil v roce 1976 zpěvák Joe Strummer společně s kytaristou Mickem Jonesem, basistou Paulem Simononem a bubeníkem Terrym Chimesem.

Poměrně rychle si získali velkou popularitu, společně se Sex Pistols definovali styl britského punku 70. let. Jejich písně často nesly protirasistické a sociální poselství.

The Clash se rozpadli v polovině 80. let, Strummer zemřel v roce 2002 na vrozenou srdeční vadu. Kapela se do mainstreamové pozornosti znovu dostala v roce 2016, kdy jí díky tematickému zasazení hitu „Should I Stay or Should I Go?“ do seriálu Stranger Things znovu získal popularitu Netflix.

Timon Láska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme