Pochcánek vyhrál Cenu Pavla Kouteckého. Dokumentární snímek se ptá, co znamená být mužem

Cenu Pavla Kouteckého za nejlepší český dokumentární snímek získal Pochcánek. Režisér Jan Hušek si v něm klade otázku, co znamená dnes být mužem. Vítězným filmem v krátkometrážní sekci se stal Ve tmě od Anety J. Předáním cen odstartoval ve středu v Ústí nad Labem sedmý ročník festivalu dokumentárních filmů Elbe Dock, který v neděli skončí v Drážďanech.

Ústí nad Labem Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér snímku Pochcánek Jan Hušek

Režisér snímku Pochcánek Jan Hušek | Foto: Ondřej Hájek | Zdroj: ČTK, Profimedia

O vítězných filmech osmnácté Ceny Pavla Kouteckého letos znovu rozhodovali významní čeští umělci a osobnosti společenského života. Zvláštní cenu udělila porota snímku Pochybnost Adély Křižovenské. Tato krátkometrážní esej studentky FAMU popisuje všechny fáze tvůrčího procesu prostřednictvím hlasů čtyř různých autorů z různých oblastí umění.

„Snímek je vizuálně podnětný, vtahující a jeho centrálním prvkem je dilema, se kterým se potýká asi každý tvůrce. Jeho vizuální stránka splňuje náročná kritéria. Snímek je srozumitelný a sdílný. Je to poctivě odvedená práce,“ zdůvodnila porota.

Návrat ke kořenům

Pochcánek je otevřený dokumentární deník, v němž zachycuje režisér fyzickou a duchovní proměnu během své cesty od chlapectví k mužství. Vrací se ke kořenům svých dětských traumat a při tom obrací kameru jak na sebe, tak na různé „mentory“ či svého otce.

‚Můžete nám někdo prosím vrátit rodiny?‘ Stephen Fry a Lena Dunhamová o natáčení v Osvětimi

Číst článek

Během pět let trvajícího natáčení prozkoumával různé prototypy mužství. Podle poroty citlivým způsobem otevírá důležité téma, které často zůstává skryto a nezodpovězeno.

„Svým stylem a zpracováním se jednoznačné řadí mezi moderní, autentický přístup k tématu,“ uvedla porota. Vítězný film se bude na festivalu Elbe Dock promítat 7. září v bývalém kasinu Ještěrka za účasti režiséra.

V dokumentu Ve tmě autorka popisuje svůj životní příběh. „Jedná se o silnou výpověď, která artikuluje důležité a stále málo diskutované téma ve veřejném prostoru,“ vyzdvihla porota. Zvláštní uznání festivalu Elbe Dock za mimořádný přínos v dokumentární tvorbě mimo kino získal Jan Špaček, český youtuber a komik.

‚Přišel mi amatérský‘

Ocenění tvůrci poděkovali porotcům. Hušek a Anna J. se shodli, že si cenu moc přáli. „Teď potřebuju čas na sebe, abych si udělal zase touhu něco točit. Potřebuju klid a pak se uvidí,“ řekl Hušek.

„Hrozně jsem si to přála, ale nepočítala jsem s tím, že bych mohla nějakou cenu dostat. Viděla jsem ostatní nominované filmy a ten můj mi přišel hrozně amatérský, takže jsem hrozně ráda i kvůli dceři, protože to byl takový film pro ní,“ řekla Anna J. „Film vznikl tak, že jsem měla potřebu tvořit něco a zároveň jsem si něco osobního tím filmem řešila, takže se to podařilo spojit,“ dodala.

Během festivalu budou mít mnohé z filmů svou českou premiéru, některé už získaly ocenění na festivalech ve světě. Součástí doprovodného programu jsou hudební projekce, procházky po městě, dětský den a další. Podrobnosti najdou zájemci na webu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme