Rozhlasovou Cenu Thálie získá na Prix Bohemia Radio Javorský. Festival bude o den delší

Letošní Cenu Thálie za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře získá herec Vladimír Javorský. Převezme ji během nadcházejícího mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio, jehož 40. ročník se uskuteční 13. až 17. října v Olomouci. Během festivalu se postupně představí díla ve čtyřech soutěžních kategoriích - Dokument, Reportáž, Drama a Podcast, řekl v úterý generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Olomouc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letošní Cenu Thálie za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře získá herec Vladimír Javorský

Letošní Cenu Thálie za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře získá herec Vladimír Javorský | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

Cenu obdrží dvaašedesátiletý herec během pondělního slavnostního zahájení festivalu, na kterém bude do Síně slávy uvedena také další významná rozhlasová osobnost. Javorský ocenění získá za roli Theodora Mundstocka ve hře Ladislava Fuchse Pan Theodor Mundstock.

Letošní jubilejní ročník, který se v Olomouci uskuteční už poosmé, bude podle Reného Zavorala v mnoha ohledech výjimečný.

3:41

,Syrovost, vztek, i statečnost.‘ Reportáž zpravodaje Dorazína ze Slovjansku zvítězila v Olomouci

Číst článek

„Rozšířili jsme počet festivalových dní ze čtyř na pět. Chtěli jsme, aby tento ročník byl hodně otevřený veřejnosti, ať už té odborné nebo laické. Novinkou je i rozšíření počtu cen, v kategorii Podcast bude nově vyhlášena také Cena posluchačů,“ uvedl generální ředitel.

Výjimečný bude festival i co do počtu přihlášených děl. „Loni jich bylo 146, letos jich máme 149,“ dodal generální ředitel.

Pětidenní soutěžní festival Prix Bohemia Radio postupně představí všechny soutěžní kategorie, ze kterých budou odborná i studentská porota vybírat své vítěze. Pondělí bude patřit finálovým příspěvkům v kategorii Dokument, v úterý se porota zaměří na mezinárodní sekci Reportáž, ve středu přijdou na řadu rozhlasová díla v kategorii Drama a čtvrtek bude věnován nejnovější sekci Podcast.

Bohatší doprovodný program

Rozšíření počtu festivalových dní se promítne i v bohatším doprovodném programu. Kromě veřejných poslechů toho nejlepšího z rozhlasové tvorby se tak návštěvníci festivalu mohou těšit na diskuze, rozhovory se známými tvářemi, workshopy, divadelní představení, koncerty nebo novinky a trendy v oblasti rozhlasové tvorby.

Rozhlasová Thálie míří k herci Hájkovi. Do síně slávy byl v Olomouci uveden malíř a autor pořadů Andrle

Číst článek

V neděli bude festival představen v obchodním centru Galerie Šantovka, první festivalový den nabídne i vysílání pořadu Host Lucie Výborné v kině Metropol či koncert k poctě 80. výročí narození Pavla Nováka za účasti Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma.

Pondělní program nabídne workshop na téma rozhovor či fotbalovou show Desítka s Pavlem Horváthem v klubu Belmondo. Závěr dne bude patřit slavnostnímu zahájení festivalu v Domu u parku, na kterém vystoupí Hradišťan.

Bohatý bude doprovodný program také třetí festivalový den, chybět nebude například beseda s tvůrci pořadu Kriminálka v kině Metropol. V Muzeu umění Olomouc se chystá vzpomínka na bývalou prezidentku festivalu Hanu Maciuchovou. Další dny nabídnou koncert plzeňské skupiny Radosta či zábavný rozhlasový pořad Humoriáda na cestách.

Celý festival ve čtvrtek uzavře slavnostní zakončení s předáváním cen vítězným dílům, na kterém vystoupí Žesťový kvartet Českého rozhlasu. Bližší informace jsou na webu akce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme