Pošlete nám léky, zaplatíme diamanty a zlatem, prosila Venezuela zkoprnělé farmaceutické firmy

Prázdné police v nemocnicích plus pět miliard nedoplatků prodejcům léků? Rovnice, na niž vláda ekonomicky zbídačené Venezuely našla netradiční řešení. Své věřitele tím dočista vyvedla z míry, napsal tento týden Wall Street Journal, který se s pozoruhodnou nabídkou Caracasu seznámil blíže.

Doporučujeme Caracas Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Hlad a podvýživa. Hlad po svobodě. 2017: 32procentní nárůst edémů u dětí kvůli podvýživě." Demonstrace v Caracasu kvůli nedostatku léků a vážné zdravotní krizi, 30. listopadu 2017.

"Hlad a podvýživa. Hlad po svobodě. 2017: 32procentní nárůst edémů u dětí kvůli podvýživě." Demonstrace v Caracasu kvůli nedostatku léků a vážné zdravotní krizi, 30. listopadu 2017. | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Vaše léky i své dluhy splatíme diamanty, zlatem a vzácným kovem koltanem: taková nabídka podle Wall Street Journal (WSJ) zazněla z úst venezuelského ministra zdravotnictví Luise Lópeze na prosincovém jednání se zástupci farmaceutických společností.

List se odvolává na tři zdroje obeznámené s průběhem této schůzky. Ty se shodují, že obchodníky s léky návrh neobvyklé výměny velmi zaskočil - už proto, že jejich firmy s jinou než peněžní platbou nepočítají a nemají pro ni vypracovaný žádný oficiální postup. 

Králík není jen mazlíček, ale i jídlo, vzkázal lidem Maduro. 'Plán králík' má vyřešit nedostatek potravin

Číst článek

Není zcela jasné, zda některý z nich na nabídku nakonec kývl. Nicméně to, že zazněla, je dalším dokladem hluboké ekonomické krize ve Venezuele a zápolení administrativy prezidenta Nicoláse Madura, která se v úzkých a bez peněz pokouší improvizovat směnný obchod, konstatuje WSJ.

Venezuelská měna bolívar (oficiálně od roku 2008 "silný bolívar", pozn. red.) přišla jen za loňský rok o 97 % své hodnoty, připomíná list. V zemi sužované hyperinflací zoufale chybí hotovost a vláda nemá prostředky na to, aby tiskla nové bankovky. Výměna se tak stala zcela běžnou i v každodenním nakupování. 

Jak hluboko jsme klesli

"Peníze vznikly, abychom se směnnému obchodu mohli vyhnout. Teď už jsme klesli tak hluboko, že se vracíme v čase," prohlásil pro WSJ caracasský ekonom Orlando Ochoa. 

Je to už více než rok, kdy Venezuela farmaceutickým firmám za léky naposledy zaplatila - a v důsledku toho teď Venezuelané nemají 95 % léčiv, jež si ještě před třemi roky mohli obstarat, shrnul pro WSF předseda venezuelské farmaceutické komory Tito López. Vymizely i tak důležité léky jako antibiotika či kůra pro chronické nemoci typu cukrovka nebo vysoký tlak. 

A co se nabídky ministra Lópeze týče? Je otázkou, jak velkými zásobami drahokamů a vzácných kovů Venezuela vůbec disponuje a zda by svému slovu vůbec dokázala dostát. Platba komoditami není neobvyklá u velkých těžařských nebo ropných společností, ale obchodovat s nimi v jiných sektorech a srovnávat jejich prostřednictvím dluhy je téměř neslýchané, tvrdí ekonom Ochoa.

Ve Venezuele ho mučili. Američané, u nichž hledal pomoc, ho uvěznili. 'Královsky to zpackali'

Číst článek

"Působí to jako blafování," soudí. "Jako by (vláda) chtěla předvést svůj majetek, a vzbudit tak iluzi, že má pořád zájem platit - přestože ve skutečnosti už nemůže." 

Zlato? Lepší než nic

I tak by jeden z farmaceutických zdrojů WSJ nabídku Caracasu čistě teoreticky přijal, protože zlato "je lepší než nic", vysvětlil lakonicky. Jenže prý se mu nepodařilo zavázat vládu ke splátce celého dluhu.

Další dva zástupci farmaspolečností, kteří s listem mluvili, tvrdí, že odmítli: pracují pro mezinárodní firmy a odvolávají se na nutný souhlas regulátora v domovské zemi. "Myslím, že Venezuelané nerozumí mechanismu závazků a jejich dodržování," posteskl si jeden z nich. 

Venezuelské ministerstvo zdravotnictví na opakované snahy WSJ o spojení a žádosti o komentář nereagovalo.

"Nejsou léky. Není jídlo. Není strach." Vzdorný protivládní vzkaz na jedné ze zdí v Caracasu. | Zdroj: Fotobanka Profimedia

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme