Musk plánuje propustit polovinu zaměstnanců společnosti Twitter. O práci má přijít 3700 lidí

Nový majitel internetové společnosti Twitter, americký miliardář Elon Musk, chce propustit asi polovinu zaměstnanců této společnosti. S odkazem na své zdroje ve firmě to uvedla agentura Bloomberg. Musk se chystá výrazné personální škrty oznámit dotčeným zaměstnancům v pátek. Současně ale musí čelit obavám inzerentů, kteří pochybují, že se novému šéfovi podaří ze sociální sítě Twitter vymýtit dezinformace, uvedla ve čtvrtek agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

San Francisco Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo Twitteru na budově sídla firmy

Logo Twitteru na budově sídla firmy | Zdroj: Profimedia

Musk se podle informací Bloombergu chystá dát výpověď zhruba 3700 ze 7500 zaměstnanců společnosti. Současně míní zpřísnit i některá personální pravidla uvnitř firmy a nařídit zaměstnancům, aby více pracovali v kancelářích společnosti. Twitter informace o propouštění nekomentoval.

Analytik Šlerka: V Twitteru jsou teď ‚Hunger Games‘, Musk začal vládnout tvrdě

Číst článek

Musk po převzetí firmy nechal rozpustit devítičlennou správní radu Twitteru a stal se jediným ředitelem firmy.

Část velkých inzerentů se obává, že se novému vedení Twitteru nepodaří účinně bojovat s šířením falešných informací. Někteří z nich se tak chystají pozastavit či výrazně omezit zadávání reklamy na stejnojmenné sociální síti. Toto rozhodnutí už podle deníku Financial Times učinil francouzský výrobce kosmetiky L´Oréal, firma to ale později popřela.

Klid inzerentům nedodává ani samotný Musk. Ten na svém účtu sdílel příspěvek, který šířil konspirační teorie ohledně útoku na manžela předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové.

Po setkání s inzerenty tento týden Musk zveřejnil na svém účtu anketu, ve které uživatelé mohou hlasovat o tom, zda inzerenti mají podporovat „svobodu slova“, nebo „politickou korektnost“. Z dosavadních asi 1,7 milionu hlasujících zhruba 80 procent vybralo svobodu slova.

Nové zdroje příjmů

Kritici se obávají, že pod novým vlastníkem bude obsah na twitteru méně moderován. Reklama tvoří přes 90 procent příjmů Twitteru, za který Musk zaplatil asi 44 miliard dolarů, tedy zhruba 1,1 bilionu korun.

Nový majitel Twitteru si postěžoval, že za firmu zaplatil příliš mnoho, a proto hledá nové zdroje příjmů. Podle zdrojů agentury Bloomberg by mohl Twitter už od pondělí za ověření účtu na své sociální síti začít vybírat osm dolarů měsíčně, tedy zhruba 200 korun.

Musk povede Twitter. Nejbohatší muž světa se stal jediným ředitelem firmy

Číst článek

Uživatelé, u jejichž jména se modrá ikona označující ověřený profil už objevuje, dostanou podle Bloombergu několikaměsíční odklad, než po nich firma začne tuto formu předplatného také požadovat. Pokud nezaplatí, o ověřený profil přijdou. Za využití symbolu pro ověřený profil, používaného běžně u známých osobností, se v současné době nic neplatí.

Vyjednávat s Muskem o zavedení poplatku za ověřený účet se chystá turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ve středečním rozhovoru s tureckou televizí ATV řekl, že s novým šéfem Twitteru chce mluvit a pobavit se také o poplatku.

„Pro nás to může být jiné,“ řekl Erdogan v odpovědi na dotaz na poplatek za modrou ikonu. „Mohli bychom to s ním také nějak diplomaticky vyjednat,“ dodal žertem.

Musk v úterý řekl, že předplatitelé s modrým tlačítkem budou mít přednost v odpovědích, zmínkách a vyhledávání. Budou moct zveřejňovat i delší videa i audio. Měla by se jim také zobrazovat jen polovina reklamy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme