Stát se snaží přilákat investory do průmyslových zón

Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest zaplatila 6 milionů korun za reklamní kampaň, kterou se stát snaží přilákat investory do pěti průmyslových zón. Jde o Triangl u Žatce, zónu Joseph u Mostu, Mošnovskou průmyslovou zónu u Ostravy, Ovčáry u Kolína a novou zónu Holešov. Kampaň se nezaměřuje pouze na zahraniční podniky, ale i na české. K dispozici je 1500 hektarů volné plochy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

AFSI - průmyslová zóna Joseph

AFSI - průmyslová zóna Joseph | Foto: Tomáš Adamec

Příchod dalších investorů do průmyslových zón by byl pro státní rozpočet přínosný už jen proto, že by vznikla nová pracovní místa.

Od roku 1998, kdy stát začal podporovat vznik průmyslových zón, bylo postaveno 103 zón, s 550 novými podniky, ve kterých našlo práci více než 100 tisíc lidí. Poslední dobou je až polovina nových investic od českých firem.

Podoba investic se mění

Od montoven a balíren, které u nás vznikaly v 90. letech, přes velké investice do automobilového průmyslu, teď jde spíše o menší projekty, které ale mají velkou přidanou hodnotu a často jsou z oblasti vyspělé technologie.

Například projekt společnosti Solar Turlines v Trianglu u Žatce, který velice sofistikovaně opravuje plynové turbíny. Podnik nabídl práci 400 lidem. V Mošnově u Ostravy se opravují velká nákladní letadla. A právě na takové typy investic se stát chce zaměřovat.

„Chtěli bychom změnit charakter průmyslových zón, kam bychom chtěli lákat spíše menší investory, ale s projekty, které budou přinášet vyšší přidanou hodnotu a případně vědu a výzkum,“ říká ministr průmyslu Martin Kocourek.

Součástí kampaně jsou i reklamní spoty, které dnes měly premiéru na konferenci, věnované průmyslovým zónám.

Jitka Hanžlová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme