Růst o 0,4 procenta. Českou ekonomiku v prvním čtvrtletí táhla zejména rostoucí domácí poptávka

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o 0,4 procenta. Proti poslednímu loňskému čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 0,5 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu, který v úterý na svém webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Mezičtvrtletní růst HDP podle statistiků pozitivně ovlivnila rostoucí domácí poptávka, negativně působila poptávka ze zahraničí.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

Podle statistiků roste domácí poptávka. | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„K meziročnímu růstu přispěly celkové výdaje na konečnou spotřebu a rostoucí saldo zahraničního obchodu. Naopak pokračoval pokles tvorby hrubého kapitálu,“ uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Za nárůstem domácí poptávky, která podpořila mezičtvrtletní růst ekonomiky, byly zejména vyšší výdaje domácností a tvorba hrubého kapitálu. „Mezičtvrtletní vývoj hrubé přidané hodnoty pozitivně ovlivnila především skupina odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství. Pokles nastal v průmyslu, stavebnictví stagnovalo,“ uvedl ČSÚ.

Zaměstnanost se v prvním čtvrtletí meziročně zvýšila o 0,4 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím zaměstnanost vzrostla o 0,2 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme