První hodiny účtenkovky. Aplikace vyžadovala informace o vašich hovorech, může si ji stáhnout i dítě

Nová účtenková loterie prochází testem ostrého provozu v první všední den. Systém zadalo vytvořit ministerstvo financí a funguje od začátku října. Zájemci registrují účtenky, které dostali v obchodě a vyhrát pak můžou třeba auto. Start loterie se ale neobešel bez komplikací.

Praha (Aktualizováno: 14:10 2. 10. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aplikace Účtenkovka je dostupná i v AppStore společnosti Apple.

Aplikace Účtenkovka je dostupná i v AppStore společnosti Apple. | Foto: Cobe | Zdroj: Fotobanka Smartmockups.com

Při rozjezdu účtenkovky v neděli měli lidé problém s registrací. Systém hlásil chyby při aktivaci účtu. Teď už je podle mluvčího  ministerstva financí Michala Žurovce vše plně funkční.

„Jednalo se o krátkodobý výpadek. Neměl by se opakovat. Detailní příčiny výpadku analyzujeme. Již ve včerejších ranních hodinách dosáhl počet hráčů jednoho tisíce,“ sdělil Radiožurnálu Žurovec.

Účtenkovka začala, ve hře je milion nebo auto. 'Nejde o hazard,' brání se ministerstvo kritice

Číst článek

K dispozici je už i mobilní aplikace pro operační systém iOS. Uživatelé ji tak mohou používat i na mobilech a tabletech s operačním systémem Android a Windows.

Přestože se účtenkové loterie podle pravidel může zúčastnit pouze osoba starší 18 let, aplikace pro iOS je určená pro starší 17 let a aplikace pro zařízení s Windows je dokonce nálepkou PEGI 3 – obsah aplikace je tedy „považován za vhodný pro všechny věkové skupiny“.

Aplikace pro Android chtěla znát vaše číslo

Diskuzi mezi uživateli vyvolalo i oprávnění, které při instalaci vyžaduje aplikace v Google Play. Aplikace mohla zjistit, jestli právě voláte a dokonce i s jakým telefonním číslem. Ministerstvo financí na svém twitteru napsalo, že jde o nadbytečný požadavek zděděný z předchozích verzí aplikace, se kterým resort nesouhlasí a při dalším by měl tento požadavek aplikace zmizet. A to se stalo - požadavek po pondělní aktualizaci už v aplikaci není.

Chybí pravidla na ochranu soukromí, což je povinné vůči Googlu vysvětluje internetový analytik Daniel Dočekal ze serveru Lupa.cz. „Může se lehce stát, že Googlu aplikaci v reakci na nedostatky zareaguje tak, že aplikaci odstraní,“ vysvětluje Radiožurnálu Dočekal. Vyjádření společnosti Google zjišťujeme.

Náklady na účtenkovou loterii bez započtení výher by během prvního roku jejího fungování neměly přesáhnout 20 milionů korun, vyplývá z údajů ministerstva financí, informovala o tom ČTK.

První slosování bude 15. listopadu. Hlavní výhra je milion korun. Ministestvo si od novinky slibuje, že si zákazníci budou více brát účtenky a zlepší se tak výběr daní. Opozice považuje loterii za zbytečnou a nákladnou.

ÚČTENKOVKA V ÚTERÝ VEČER

Do účtenkové loterie k elektronické evidenci tržeb se zatím registrovalo 70 tisíc hráčů. Informovalo o tom ministerstvo financí. Úřad v pondělí taky aktualizoval mobilní aplikaci. Ta už tak po uživatelích nevyžaduje přístup k informacím o telefonních hovorech.

Lukáš Řezník, Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme