Plochy českého máku klesly na čtvrtinu. Na vině může být technický mák
Česko může přijít o svou pověst makové velmoci. Tuzemští zemědělci sice ještě dominují trhu s touto plodinou, ale brzy by je mohlo z pomyslného trůnu sesadit Turecko. A to kvůli tomu, že někteří velkovýrobci vyvážejí za hranice surovinu smíchanou s takzvaným technickým mákem - tedy se zbytky z farmaceutického průmyslu. Takový produkt postrádá chuť potravinářského máku a také obsahuje víc morfinů.
Technický mák se do České republiky většinou dováží z Austrálie, Španělska, Francie nebo Maďarska. Tyto odrůdy máku jsou pěstovány výhradně pro produkci morfinových alkaloidů.
Morfinové alkaloidy jsou izolovány z makoviny – z makové slámy. Makové semeno odpadá a pro farmaceutického výrobce je bezcenné. Navíc skladováním by mu přinášelo náklady. Jeho cena se odvíjí od možné prodejní ceny na trhu.
Hosty poledních Ozvěn dne byli předseda sdružení Český mák Petr Šimek a agrární analytik Petr Havel
„Toho si všimli podnikaví hoši, kteří zjistili, že český potravinářský olejný mák má tak výrazné senzorické vlastnosti a tak dobré jméno ve světě, že by bylo dobré se po této skluzavce svést. Bohužel se jim to delší dobu daří a Česká republika tím přichází jednak o obrovské prostředky z tržeb zemědělců a také o dobré jméno komodity, která je tady tradiční, jehož budování dobrého jména nebylo jednoduché a krátkodobé,“ říká předseda sdružení Český mák Petr Šimek.
Do těchto praktik se v malém počtu zapojily firmy už v letech 2009 až 2010. Tyto obchody měly velký vliv na produkci potravinářského máku v České republice.
„Jestliže dovezete z Austrálie farmaceutický odpad včetně nákladu na dopravu na hranice České republiky za 15 korun, tak potom zemědělec, který potřebuje, aby ta cena byla alespoň někde kolem 30 korun – měla minimální zisk a pokryla náklady, nemůže v žádném případě konkurovat,“ vysvětluje Šimek.
Redaktor Jan Kopřiva se zeptal soukromého zemědělce, jak ho dovoz technického máku ohrožuje
Maková pole ubývají. Ještě před pár lety bylo na českých polích 70.000 hektarů máku, v tomto roce je to něco kolem 18.000 hektarů.
Soukromý zemědělec Miroslav Černý z Meziříčí na Táborsku potvrzuje, že postupně dochází k likvidaci českých pěstitelů:
„V mých konkrétních podmínkách se ta výměra poslední dva roky snížila každý rok zhruba o 15 hektarů. Uvažuji o tom, jestli tato situace bude pokračovat dál, že s pěstováním máku přestanu.“
Rozdíly mezi potravinářským a technickým mákem jsou chuťové i vizuální. Český mák je výrazně modrý nebo šedomodrý, technické odrůdy jsou sice někdy také šedomodré, ale většinou šedé nebo hodně tmavé.
Pěstitele máku ničí podvodníci, český mák míchají s dovezeným technickým
Číst článek
„Pokud jde o chuť, tak je to rozdíl mezi typickými chuťovými vlastnostmi máku, z kterých naše babičky dělají a snad ještě stále dělají buchty a chutě dřevěných pilin respektive něčeho, co je navíc ještě nahořklé, což je zase charakteristickou vlastností technického máku,“ srovnává Šimek.
Technický mák není zdraví škodlivý. „Problémem je skutečně ta senzorika. Je ale samozřejmě potřeba odlišit surovinu, která je k potravinářské výrobě a k farmaceutické výrobě,“ domnívá se agrární analytik Petr Havel.
Podle něj to není jen problém pro producenty máku, ale také pro krajinu, které ubývají klasické hospodářské plodiny.
„My už jsme dneska víceméně na kombinaci obilí, řepka a kukuřice, což je i problém, který zvyšuje riziko erozí, povodní a podobně. Ono to má širší souvislosti,“ dodává Havel.
Ministerstvo zemědělství oznámilo, že chystá novelizaci legislativy, ve které bude stanoveno maximální množství obsahu morfinu v semenu máku. Zákon by prý mohl začít platit už od příštího roku a ochránit tak dobrou značku českého máku ve světě.