Český chmel a slad ohrožuje sucho i úbytek půdy. O rostlinu je ve světě velký zájem

Český chmel a slad ohrožuje sucho i úbytek orné půdy. Kvůli špatnému počasí loni čeští pěstitelé sladu zaznamenali nižší výnosy na hektar jak ve srovnání se západoevropskými státy, tak i proti předchozím rokům. Česko je pátým největším výrobcem sladu v Evropské unii.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chmelnice

Chmelnice | Foto: Lucie Valášková

Podle Regionálního Deníku se pěstitelé chmele neobejdou bez dostatku vody a kvalitního závlahového systému. V rozhodujících měsících pro zrání chmele, od května do srpna, je totiž stále častější nedostatek srážek a tropické teploty.

Jalovec, sůl, divoký chmel, kvasnice. V Praze koupíte pivo vařené podle receptury z roku 1560

Číst článek

O český chmel je přitom v zahraničí velký zájem. Vyvážejí se tam zhruba tři čtvrtiny sklizně, protože česká roční produkce chmele několikanásobně překračuje domácí potřeby.

Kromě sucha je nebezpečím trvalý a nenávratný pokles orné půdy. Stále víc jí zabírají například skladové areály, píše list.

Od roku 1991 bylo zastavěno kolem 250 tisíc hektarů orné půdy. Společně s erozí je to největší problém české zemědělské půdy. Česko je pátým největším výrobcem sladu v Evropské unii, ve světovém měřítku má na trhu dvouprocentní podíl.

Václav Vohlídal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme