Německo trápí nedostatek pracovních sil, chystá jednodušší zaměstnávání lidí z neunijních zemí

Německá vláda chce usnadnit zaměstnávání lidí přicházejících ze zemí mimo Evropskou unii. Jeden z návrhů spočívá v tom, že zaměstnavatelé nebudou mít povinnost přednostně na danou pracovní pozici hledat německé občany. Příslušný dokument má k dispozici agentura Reuters, podle níž chce vláda zmírnit chronický nedostatek pracovních sil.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stavební práce v Praze

Ilustrační foto. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iRozhlas

Spolková vláda má podle Reuters už brzy rozhodnout o návrhu, který by kvalifikovaným pracovníkům z neunijních zemí umožnil hledat si práci v Německu.

Maďarsko omezí počet pracovníků ze zemí mimo unii, ekonomika se přitom potýká s nedostatkem lidí

Číst článek

„Upravíme koncepci kvalifikované pracovní síly a zaměříme se na tři oblasti: potenciál domácích, evropských a světových kvalifikovaných pracovníků,“ citovala agentura Reuters z vládního dokumentu, jehož hlavním navrhovatelem je ministr vnitra Horst Seehofer.

Šéf bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) je sice zastáncem tvrdé linie v migrační politice, ale už v červenci slíbil, že předloží návrh imigračních pravidel pro kvalifikované pracovníky.

Plán by se však mohl ukázat jako citlivá záležitost v zemi, v níž protiimigrační nálady dopomohly k vzestupu krajně pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD) a v níž spory ohledně azylové politiky v červenci málem vedly k pádu vlády kancléřky Angely Merkelové, poznamenala agentura.

Nový legislativní návrh se zaměřuje především na uvolnění migrační politiky vůči kvalifikovaným pracovníkům ze zemí mimo Evropskou unii. Občané Unie totiž využívají principu volného pohybu pracovních sil.

Rekordní nedostatek

Nedostatek kvalifikovaných pracovníků a mladých lidí ochotných podstoupit vyučení trvající až 3,5 roku vyvolává mezi manažery v největší evropské ekonomice obavy.

Německo sice jenom v roce 2015 přijalo více než milion uprchlíků, ale neschopnost většiny z nich prokázat se nějakou kvalifikací neumožnila jimi zaplnit nedostatek pracovních sil. V Německu tak zůstává neobsazených rekordních 1,2 milionu pracovních míst.

Investujme do nových technologií a můžeme zkrátit pracovní dobu, radí šéf odborů

Číst článek

Podle nového vládního návrhu mají dostat vyučení pracovníci příležitost přijít do Německa, aby si tam během určité doby hledali práci, jestliže splňují kvalifikační a jazyková kritéria. Během tohoto období nebudou mít přístup k německým sociálním dávkám, ale budou moci vykonávat méně kvalifikované práce, aby si vydělali nějaké peníze, uvádí se v návrhu.

Proces posuzování kvalifikace se má urychlit a zjednodušit. Vláda rovněž chystá ve vybraných zemích příslušnou informační kampaň.

Problém získávání kvalifikovaných pracovníků z nečlenských zemí se Němci pokoušejí řešit už dvě desítky let. Na přelomu století vážně zvažovala příslušné zákony levicová vláda Gerharda Schrödera. Na odpor se jim ale důrazně postavila konzervativní opozice se svou tehdy novopečenou šéfkou Angelou Merkelovou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme