Med podraží. Na vině je velká úmrtnost včel kvůli nemocem a dlouhé zimě

Za sklenici medu si letos zákazníci možná připlatí. Kvůli chladnému počasí včely v některých regionech nevylétávají z úlů a hrozí tak nedostatek medu. Včelaře trápí nejen dlouhá zima, ale taky nemoci včelstev, kvůli kterým na některých místech zcela vyhynula.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Včela

Včela | Foto: Alvesgaspar, Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported

"Ta včelstva u nás velmi často trpí takzvanou pylovou podvýživou. Třeba mají dostatek pylu, ale jen z jednoho druhu rostlin. Včelstva jsou oslabená, mají špatnou kondici a pak stačí sebemenší nápor nějakého onemocnění - třeba nozematózy, kde se právě v těch regionech parazit přemnožil," vysvětluje místopředseda Českého svazu včelařů Miloslav Peroutka.

Pokud se počasí nezlepší, bude medu opravdu nedostatek. Podle Miloslava Peroutky by proto mohl podražit až o 20 korun za kilo. Přímo od včelařů se cena jednoho kilogramu medu pohybuje mezi 130 až 150 korunami. V obchodech je sklenice dražší - vyjde i na dvě stě korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problémy včelařů pojmenovává Zuzana Švejdová.mp3

Při nákupu si ale zákazníci musí dávat pozor, jaký med do košíku vkládají. Některé zboží je totiž falšované. Při svých nedávných kontrolách to zjistila i Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která objevila závady u téměř u poloviny odebraných vzorků.

Podle mluvčího Správy Pavla Kopřivy dochází hlavně k umělému doslazování medu. „Obecně lze říct, že se jedná o prohřešky, které svědčí o neodpovídajícím zacházením s medem, který snižuje jeho hodnotu, případně o přimíchávání cizích cukrů. Což znamená, že do medu byla přidána jiná látka než med a tím pádem není možné tuto potravinu označit jako med."

Falšuje se ale i země původu. Někteří výrobci pak do medu přidávají barviva. Pro rozpoznání kvalitního medu platí dvě poučky. Při otočení sklenice dnem vzhůru by se měla vzduchová bublina posouvat velice pomalu. To značí, že je med hustý a nemá vyšší obsah vody nebo není třeba přehřátý.

Většinu falšovaného zboží ale lidé pouhým okem nepoznají, to odhalí až laboratorní testy. Určitým vodítkem jsou proto stránky potravinynapranyri cz, kde Státní zemědělská a potravinářská inspekce zveřejňuje nekvalitní, falšované nebo nejakostní potraviny odhalené v Česku.​

bor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme