Čína prověřuje export mléčných výrobků z Evropské unie, v centru jejího zájmu je i Česko

Čína zahájila antisubvenční vyšetřování dovozu mléčných výrobků z Evropské unie, oznámilo ve středu čínské ministerstvo obchodu. Peking prověří 20 dotačních programů z celé EU, speciálně se ale zaměří na osm zemí, a to na Českou republiku, Rakousko, Belgii, Chorvatsko, Finsko, Itálii, Irsko a Rumunsko, uvedla agentura Reuters.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výrobky mlékárny Madeta (ilustrační foto)

Čína se speciálněe zaměří na osm zemí, a to na Českou republiku, Rakousko, Belgii, Chorvatsko, Finsko, Itálii, Irsko a Rumunsko. (ilustrační foto), | Foto: Jaroslav Hroch | Zdroj: iROZHLAS.cz

Vyšetřování se zaměří na různé druhy sýrů, mléka, smetany a dalších produktů určených k lidské spotřebě. Krok Pekingu zřejmě souvisí se sporem o cla na dovoz čínských elektromobilů do EU. Zdaleka největším vývozcem mléčných výrobků z EU do Číny je z uvedených zemí Irsko, které loni do Číny prodalo mléčné výrobky za 461 milionů dolarů (10,4 miliardy Kč).

Vyšetřování začalo ve středu a podnět k němu dala stížnost, kterou 29. července podaly čínské mlékárenské svazy Dairy Association of China a China Dairy Industry Association. Stížnost podaly jménem čínského mlékárenského průmyslu, uvedlo ministerstvo.

Evropská komise v úterý předložila návrh na úpravu dodatečných represivních cel na dovoz elektromobilů z Číny do EU. Čínská asociace výrobců automobilů (CAAM) ale ve středu uvedla, že návrh přináší značná rizika a nejistotu pro čínské firmy, které chtějí v EU fungovat a investovat. Peking už dříve unii vyzval, aby od cel ustoupila. Maximální clo by podle nového návrhu mělo činit 36,3 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme