Ekonomické informace 10. května

Hovoříme o změně vlastníka útlumové části Ostravsko-karvinských dolů, o v porovnání s minulostí zdařilejším výběru cla. Nezapomínáme ani na právě začínající čtvrté kolo privatizace pozemků, které nabízí Pozemkový fond ČR.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útlumová část Ostravsko-karvinských dolů změní vlastníka. Podle rozhodnutí vlády se jím stane státní podnik Diamo, který má s útlumem zkušenosti. Jak řekl ministr průmyslu Miroslav Grégr oddělení podnikatelský aktivit proběhne přibližně v září letošního roku.

Generálnímu ředitelství cel se dařilo v loňském roce lépe vybírat daně a cla. Jak vyplývá z vládou projednané zprávy jeho příjmy stouply o 20 %. Mluvčí kabinetu Libor Rouček tak mohl konstatovat, že celní správa tak získala 263 miliardy korun.

Antimonopolní úřad schválil veřejnou podporu, které se ve podobě státní záruky za dvouapůlmilionový úvěr dostane Českým drahám. Ty peníze použijí na na revitalizaci vozidlového parku. Podle šéfa úřadu Josefa Bednáře je podpora nezbytná, protože dráhy nemají vlastní prostředky a navíc musí postupně zajistit bezproblémovou provozní propojitelnost s železničními správami v rámci zemí Evropské unie.

Ve strojírenské společnosti ČKD Blansko se včera poprvé vyrábělo pod novým majitelem. Firma Cash and Capital převzala majetek strojíren, které jsou od roku 1997 v konkursu. Více už Michal Fila z brněnského studia Českého rozhlasu:

Pozemkový fond ČR ode dneška nabízí téměř pět a půl tisíce pozemků o celkové rozloze přesahující 3.500 hektarů. Cena se pohybuje mezi padesáti haléřy a 13-ti padesáti za metr čtvereční. Fond zveřejněním této nabídky zahájí již čtvrté kolo privatizace pozemků, ke které ho zmocňuje zákon o prodeji státní zemědělské půdy.

O privatizaci Transgasu a osmi distribučních plynárenských společností se hodlá ucházet konsorcium německých firem Wintershall AG a RWE Gas AG. Obě firmy už vlastní menšinové podíly v některých regionálních distributorech energií. Wintershall je součástí skupiny BASF a zabývá se těžbou, přepravou, skladováním a odbytem zemního plynu a disponuje jeho zásobami. RWE Gas je dceřinou společností největšího německého energetického podniku a působí také v Maďarsku, Nizozemí, Polsku a Slovensku.

Ve Francii, stejně jako u nás, není trh s plynem dosud liberalizován. To s nelibostí nese Evropská komise, která se obrátila na Evropský soudní dvůr v Lucemburku. Jak informuje náš zpravodaj Milan Fridrich, soud má prozkoumat, zda zdržení liberalizace je v souladu s právem unie.

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme