Lhůta končí. Lidé mají poslední možnost podat elektronické daňové přiznání

Lidé mají poslední den na podání elektronického přiznání k dani z příjmů za loňský rok. Stejný termín platí i pro firmy. Zároveň musí do úterý daně také zaplatit, a to buď převodem na účet, nebo osobně na pokladnách finančního úřadu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daňové přiznání (ilustrační foto)

Končí lhůta pro elektronické podání daňového přiznání (ilustrační foto) | Foto: Petr Švancara | Zdroj: ČTK

Elektronické daňové přiznání mohou lidé podávat přes datovou schránku nebo přes portál Moje daně. Mohou použít také e-mail.

„S uznávaným elektronickým podpisem. Nebo také bez něj s tím, že toto podání doloží buďto osobně, nebo v písemné formě do pěti dnů finančnímu úřadu, a potvrdí tak, že to nepodepsané elektronické podání je platné,“ říká pro Radiožurnál Gabriela Ivanco, daňová poradkyně společnosti Mazars.

Ekonom: OSVČ je u nás abnormálně moc i proto, že je to daňově mnohem výhodnější

Číst článek

Pokud lidé daňové přiznání nepodají, hrozí jim pokuta až půl milionu korun. „Kdo má povinnost podat daňové přiznání a podá ho pozdě, tomu se počítá pokuta z výše daňové povinnosti,“ upozorňuje Ivanco.

„Je to půl promile za každý den prodlení. Avšak tato pokuta nemůže přesáhnout pět procent z daňové povinnosti. U vysokopříjmových zaměstnanců, kteří v průběhu roku odváděli zálohy na dani prostřednictvím svých zaměstnavatelů, to může být docela dost,“ dodává.

Ti, kteří využívají služeb daňových poradců, mají čas přiznání odevzdat až do 3. července. Termín pro podání přiznání v papírové podobě uplynul před měsícem.

Josefína Folprechtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme