ČNB vydá zlatou minci ke 100. výročí československé koruny. Bude největší v Evropě

Česká národní banka plánuje vydat k 100. výročí československé koruny zlatou minci v hodnotě 100 milionů korun. Její hmotnost bude 130 kilogramů, průměr má mít víc než půl metru a silná bude 45 milimetrů. Půjde pouze o výstavní exponát. Vyplývá to z vyhlášky, kterou ČNB poslala do připomínkového řízení.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlatá 100 000 000 Kč mince ke 100 letům česko-slovenské koruny – technická příprava platidla.

Zlatá 100 000 000 Kč mince ke 100 letům česko-slovenské koruny – technická příprava platidla. | Zdroj: Česká národní banka

Minci chce banka vydat 31. ledna 2019 a podle mluvčí ČNB Markéty Fišerové to bude největší a nejdražší mince, kterou kdy centrální banka vydala.

Bylo prvorepublikové Československo ekonomickou špičkou? ‚Mýtus souvisí s národní hrdostí,‘ říká ekonomka

Číst článek

Zároveň by to podle plánů ČNB měl být jeden z hlavních taháků na oslavy, které výročí vzniku československé koruny centrální banka příští rok chystá. „Mince bude největší v Evropě a druhá největší na světě,“ dodala.

„U příležitosti výročí 100 let československé koruny v roce 2019 rozhodla bankovní rada České národní banky o vydání 1 kusu vysokohmotnostní zlaté mince nominální hodnoty 100 milionů Kč, která bude pouze výstavním exponátem. Vyhláška obsahuje popis této mince,“ uvádí materiál k vyhlášce.

Mince bude podle návrhu vyhlášky vyrobena ze zlata o ryzosti 999,9.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme