Bezemisní do roku 2050: Domy v Česku budou muset modernizovat, zanedbávané jsou veřejné budovy

Do roku 2050 by budovy v Evropské unii neměly svým provozem přispívat ke znečišťování ovzduší. Před pár týdny se členské státy dohodly na nových pravidlech, která by k tomu měla vést. A ta se dotknou novostaveb i starších budov. Česko kvůli nim bude muset zrychlit tempo oprav obytných domů, ale třeba i úřadů, nebo kancelářských budov.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstavba bytů v Praze (ilustrační foto).

Novostavby by měly už vznikat pouze bezemisní, tedy nezávislé na fosilních palivech | Zdroj: Profimedia

Unijním státům jde především o snížení energetické náročnosti domů. Na budovy totiž v Evropské unii připadá asi 40 procent veškeré spotřeby energií a mají zhruba třetinový podíl na tvorbě emisí. Obojí může klesnout třeba díky zateplení, nebo využití obnovitelných zdrojů.

Evropská komise doporučila unijním zemím snížení emisí o 90 procent, docílit toho mají do roku 2040

Číst článek

Ministerstvo průmyslu a obchodu nicméně dopředu upozorňuje, že ne všechny budovy bude možné dekarbonizovat a ne každý dům bude muset být úplně bezemisní. Česko ale musí nastavit takové podmínky, aby to šlo co možná nejvíce.

Vylepšovat by se tak měly třeba energeticky náročné veřejné budovy, kanceláře ale taky obytné budovy. Nová pravidla by měla platit i pro všechny novostavby. Ty budou muset být bezemisní – tedy nezávislé na fosilních palivech – a dobře zateplené s nízkou energetickou náročností.

„Nové budovy budou muset od roku 2030 a veřejné budovy od roku 2038 splňovat bezemisní standard. U stávajících budov se zaměřuje na zvýšení energetické efektivity prostřednictvím renovací, přičemž směrnice vybízí členské státy k podpoře těchto renovací,“ vysvětluje mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Marek Vošahlík.

OVĚŘOVNA: Zakázala EU kotle na plyn nebo uhlí? ‚Nezodpovědné strašení‘, směrnice to nezmiňuje

Číst článek

Směrnice stanovuje postupné cíle. Například do roku 2030 se má snížit průměrná spotřeba energií bytového fondu jako celku o zhruba 16 procent. Ve stejném roce má být taky už zrenovováno 16 procent nejméně hospodárných nerezidenčních budov.

Současně ale směrnice nechává prostor členským státům na to, aby si rozhodly o tom, jaké budovy to budou.

Češi musí zrychlit

Česko bude muset s renovacemi domů výrazně zrychlit. Většina lidí v tuzemsku totiž bydlí v domech, které nesplňují vyšší energetické standardy. Například podle analýzy aliance Zateplujeme Česko potřebuje rekonstrukci většina bytového fondu postaveného před rokem 1980.

Například ze 156 tisíc takových bytových domů má celkové zateplení jen 40 procent. Rodinné domy jsou na tom ještě hůře.

„Vnímám, že největší potřeba je skutečně v segmentu rodinných domů, kterých máme asi dva miliony. Zanedbanou oblast vidíme i ve veřejných budovách, kdy stát by měl jít příkladem a renovovat své budovy,“ upozorňuje ředitelka aliance Šance pro budovy Marta Gellová.

Výrazně se naopak podle Gellové v posledních letech opravují třeba kancelářské budovy nebo obchodní centra.

Už 1500 zájemců využilo programu Oprav dům po babičce. Ministerstvo očekává, že jich bude až 40 tisíc

Číst článek

O modernizaci svých budov mají zatím zájem více firmy než samotný stát. Když totiž domy spotřebují hodně energie na vytápění, nebo naopak chlazení, hůře se pronajímají.

Na druhou stranu tyto úpravy vyžadují značné investice a především malé podniky na ně nemají. Proto až polovina z nich do obnovitelných zdrojů vůbec neinvestuje.

„Čím menší firma, tak tím je méně pružnější reakce na přicházející trendy. Mnohdy je to i způsobeno nedostatečnou informovaností o dané problematice nebo nedostatkem volného kapitálu,“ dodává Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

S renovacemi budov ale může podnikatelům pomoci například Národní rozvojová banka. Ta jim nabízí na pokrytí nákladů zvýhodněný úvěr a podnikatelé k tomu můžou získat dokonce i dotaci.

Podle ministerstva životního prostředí se navíc chystá také další pomoc pro podnikatele z Prahy, kteří stávající podporu banky nemohli využít.

Patrik Salát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme