Už 1500 zájemců využilo programu Oprav dům po babičce. Ministerstvo očekává, že jich bude až 40 tisíc

Zateplení neúsporného domu může domácnosti ušetřit na energiích tisíce korun ročně. Řada z nich se na to snaží využít podporu od státu. Třeba zájem o peníze na zateplení z dotačního titulu Nová zelená úsporám je meziročně čtyřnásobně větší. Postupně také přibývá žadatelů o dotaci z programu Oprav dům po babičce. Nalákat další by je měly zvýhodněné úvěry i chystaná úprava programu.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

Ministerstvo životního prostředí očekává, že by si o dotaci z programu Oprav dům po babičce, který cílí především na mladé rodiny, mohlo do roku 2030 požádat až 40 tisíc domácností (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Rekonstruujeme 200 let starý dům, který se nachází i v dost komplikovaném terénu,“ popisuje Lukáš Burger, který si pořídil nemovitost v historické části Kladna.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úvěry k dotačnímu programu Oprav dům po babičce mohou lidé žádat už téměř dva měsíce

Když se Burger pustil do příprav na rekonstrukci, zjistil, že na ni může získat peníze z programu Oprav dům po babičce. Z něj mohou zájemci čerpat dopředu až milion korun na zateplení domu.

Kromě dotace si nakonec Lukáš Burger požádal i o zvýhodněný úvěr. „Úroková sazba se pohybovala na poloviční hodnotě oproti běžným úvěrům či hypotékám,“ vysvětluje.

O úvěry k dotačnímu programu mohou lidé žádat už téměř dva měsíce. Jejich výhodou je, že jsou z poloviny dotované z Modernizačního fondu, který čerpá peníze z prodeje emisních povolenek. Díky tomu mohou stavební spořitelny nabídnout výhodnější úroky. Ty se v současnosti pohybují kolem tří procent.

Do pronajatého, nebo vlastního bytu? Čím je země bohatší, tím má větší podíl nájmů, uvádí expert Lux

Číst článek

Například ČSOB Stavební spořitelna už eviduje desítky schválených žádostí. „S tím, jak končí zima a začíná jaro a úvěry jsou typicky sezonní produkt, tak věřím, že poptávka ještě poroste,“ potvrzuje místopředseda představenstva Ladislav Neuhäuser.

Také Raiffeisen stavební spořitelna tvrdí, že zájem překonal očekávání a je vyšší než o standardní úvěry na rekonstrukci. Do poskytování zvýhodněných úvěrů se zatím zapojily čtyři spořitelny. Od konce dubna se navíc přidá i Unicredit Bank.

Složitá příprava dokumentů

Ministerstvo životního prostředí si od spolupráce s bankovním sektorem slibuje navýšení peněz na komplexní renovace neúsporných domů. Ty jsou totiž finančně náročné a bez dodatečného úvěru by si je řada lidí nemohla dovolit.

„Máme již schváleno 1500 zájemců a více než tisíc žadatelů má finanční prostředky už také na účtě,“ vyzdvihl ministr životního prostředí z KDU-ČSL Petr Hladík.

Do příspěvků na bydlení stát dává přes 17 miliard, do obecních bytů jenom zlomek, říká sociolog Prokop

Číst článek

Od loňského září resort vyplatil z programu zhruba miliardu korun. Vyčlenil na něj přitom 40 miliard, které žadatelé mohou vyčerpat do roku 2030. Posílit zájem by měly právě zvýhodněné úvěry a pomoci může také úprava programu.

Hladík nedávno v televizi Prima naznačil, že by si o dotaci mohli žádat i lidé, kteří mají vlastnický podíl v další nemovitosti. „Tuto úpravu bychom chtěli zveřejnit v průběhu května,“ oznámil.

Podle ministra reaguje úprava na zpětnou vazbu od zájemců o dotaci. Některé přitom odrazují nejen přísné podmínky, ale také její složité vyřízení. Příprava potřebné dokumentace zabere klidně i měsíc a půl.

Například Lukáš Burger se proto raději obrátil na firmu, která mu s tím pomohla. „Příprava podkladů pro získání dotace není úplně jednoduchá a nemyslím si, že bych byl sám schopen potřebnou dokumentaci připravit,“ vysvětluje.

Ministerstvo i přesto očekává, že by si o dotaci z programu Oprav dům po babičce, který cílí především na mladé rodiny, mohlo do roku 2030 požádat až 40 tisíc domácností.

Patrik Salát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme