Americká banka JPMorgan zaplatí 13 miliard dolarů za podvody s hypotékami

Americká investiční banka JPMorgan zaplatí astronomické vyrovnání za podvody s hypotékami - celkem 13 miliard dolarů, tedy asi 260 miliard korun. Podle ministerstva spravedlnosti Spojených států jde o největší vyrovnání, jakého kdy americká vláda a jednotlivá firma dosáhly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banka JP Morgan přiznala, že podávala veřejnosti chybné informace, tvrdí ale, že nepřekročila žádné zákony

Banka JP Morgan přiznala, že podávala veřejnosti chybné informace, tvrdí ale, že nepřekročila žádné zákony | Zdroj: Reuters

V letech 2005 až 2008, kdy se americkému trhu s bydlením velmi dobře dařilo, banka JPMorgan nahromadila toxické hypotéky a ty poté prodávala v balíčcích investorům.

Vláda ji proto vinila z poskytování zavádějících informací o kvalitě těchto cenných papírů a ukázala na banku jako na jednoho z viníků hypoteční a později finanční krize, která postihla téměř celý svět.

Po dlouhém dohadování JPMorgan zaplatí asi 4,5 miliardy dolarů odškodného velkým investorům, jako jsou banky nebo pojišťovny, další 4 miliardy jako pomoc majitelům domů, kteří se potýkají s problémy, a zbytek je pokuta.

JPMorgan přiznala, že její zaměstnanci kvalitu prodávaných cenných papírů vědomě nadhodnocovali, aby více vydělali. Jejich hodnota později logicky prudce klesla, a to investorům způsobilo značné ztráty. Americký realitní trh zkolaboval a miliony majitelů nemovitostí nebyly schopny splácet hypotéky. Banka ale tvrdí, že žádné zákony nepřekročila.

I když se zdá výše pokuty astronomická, podle analytika Micheala Olsena z Montely fool to není pro banku žádná velká ztráta. To si myslí také její investoři, kteří bez starostí akcie banky dále nakupují.

Banky daly na soudní řízení přes 100 miliard dolarů

JPMorgan je zatím poslední potrestanou bankou. Podle Hospodářských novin bankovní domy v USA letos zaplatí na pokutách přes 20 miliard dolarů. Je to zhruba desetina částky, kterou americká vláda vložila do bankovního systému během krize.

Vládní pomoc tehdy dostala i banka JPMorgan. Vládě šlo o to nejprve stabilizovat finanční trh, aby se nepropadl do velké deprese, jako tomu bylo ve 30. letech minulého století. Viníky krize začala hledat až později.

Soudní řízení trvá dlouho, protože banky si najaly ty nejlepší právníky. Agentura Bloomberg spočítala, že šest největších amerických bank už vynaložilo na soudní řízení přes 100 miliard dolarů, to jsou v přepočtu neuvěřitelné 2 biliony korun.

Jaroslav Skalický, Silvie Třeslínová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme