Alibaba dostala v Číně pokutu 60 miliard korun. Měla zneužívat dominantní postavení na trhu

Čínský státní úřad pro regulaci trhu udělil internetovému prodejci Alibaba pokutu 18 mld. jüanů (60 miliard Kč) za zneužívání dominantního postavení na trhu a porušování protimonopolních pravidel. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters s odvoláním na čínská média. Zmíněná suma představuje zhruba čtyři procenta tržeb firmy za rok 2019.

Peking Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Jenči u Prahy vznikne sklad pro čínského internetového prodejce Alibabu. Zaměstná až 500 lidí.

Čínský státní úřad pro regulaci trhu udělil internetovému prodejci Alibaba pokutu 18 mld. jüanů (60 miliard Kč) za zneužívání dominantního postavení na trhu a porušování protimonopolních pravidel (ilustrační foto) | Foto: Aly Song | Zdroj: Reuters

Společnost Alibaba v prohlášení, které umístila na sociální síť Weibo, uvedla, že rozhodnutí úřadu „akceptovalaů a podřídí se mu.

Po kritice upadl v nemilost. Čína vyřadila zakladatele firmy Alibaba ze seznamu podnikatelských lídrů

Číst článek

Státní úřad pro regulaci trhu konstatoval, že vyšetřování zahájené v prosinci, došlo k závěru, že společnost Alibaba „zneužívala svého dominantního postavení na trhu“ od roku 2015.

Firmám, které jejím prostřednictvím prodávaly zboží, bránila v používání jiných platforem internetového prodeje. Úřad dále uvedl, že internetový prodejce porušuje protimonopolní zákon tím, že brání volnému oběhu zboží a porušuje obchodní zájmy prodejců.

Společnost Alibaba a její finanční dceřiná společnost Ant Group jsou v hledáčku pekingských úřadů od konce loňského roku, kdy její zakladatel Jack Ma ve svém projevu ostře kritizoval čínský regulační systém.

Regulátoři již výrazně zakročili proti Ant, kterou považují za riziko pro finanční systém, a přinutili firmu podniknout změny, které vážně ohrožují její další výhled.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme