První úmrtí na prasečí chřipku mimo americký kontinent hlásí Skotsko

Virus nové chřipky, která se rozšířila do světa z amerického kontinentu, má na svědomí první lidskou oběť mimo něj, kde už nemoci podlehlo přes sto čtyřicet lidí. Pacientka nakažená virem H1N1 zemřela ve Skotsku. Podle skotské vlády měla ale zesnulá žena i další vážné zdravotní problémy. Podrobnosti o pacientce nebyly s ohledem na přání rodiny zveřejněny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léčení

Léčení | Foto: Fotobanka stock.xchng

Samotné Skotsko už má skoro pět stovek potvrzených případů takzvané prasečí chřipky, která se rozšířila do víc než sedmi desítek států světa. Z evropských zemí se nemocí nakazilo nejvíc lidí právě ve Velké Británii. Skotská ministryně zdravotnictví zdůraznila, že navzdory prvnímu úmrtí má virus v drtivé většině případů mírný průběh.

Také britští experti vyzývají veřejnost ke klidu, když upozorňují, že běžná sezónní chřipka zabije každou zimu ve Spojeném království několik tisíc lidí. Například virolog John Oxford řekl stanici BBC, že nečeká další eskalaci epidemie během léta. Za dobrou zprávu také označil fakt, že proti takzvané prasečí chřipce jsou rezistentní starší lidé.

Přečtěte si také:
Už 46 žáků japonské školy v německém Düsseldorfu má prasečí chřipku
Světová zdravotnická organizace vyhlásila pandemii prasečí chřipky
Zavřené školy kvůli prasečí chřipce v Německu i Hong Kongu
Česko zaznamenalo další dva případy prasečí chřipky
EU chce celoevropskou registraci vakcíny proti prasečí chřipce

Jan Prokeš, Lenka Rafaelová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme