Impulsem k napsání této gastroglosy byl New York. Před pár týdny jsem se v New Yorku ubytovala v hotelu, který je jen pár minut od této vyhlášené newyorské „stejkárny“.
Vítejte v Maastrichtu U starého pštrosa, kde jsem si užila báječného prostředí, jídla i pití. Restaurace je situovaná na náměstí Vrijthof a dům, ve kterém se nachází, tady stojí už od středověku.
Zpracovatelé masa nyní za vepřové platí průměrně o 60 procent vyšší částky než v lednu. Zákazníci tak musí počítat s tím, že se brzy změní i cenovky na pultech obchodů.
Novináři se vydávali za farmáře a jatkám nabízeli nemocnou krávu, ležící a léčenou antibiotiky, tedy přesně takovou, kterou jatka podle unijních nařízení nesmějí převzít a zpracovat.
Polsko zatím písemné informace o nastavení nových pravidel Česku nedodalo. Mělo tak učinit do pondělí, Česko si pak chce polská opatření vyhodnotit a případně zrušit veterinární příkazy.
„Čekáme, až nám polská strana pošle seznam opatření, ke kterým se zavázala, a až potom můžeme zrušit opatření mimořádných veterinárních kontrol,“ řekl Radiožurnálu ministr Miroslav Toman.
„Kontrola byla provedena na základě indicií, že navzdory chybějícímu schválení provozovatel zahájil činnost,“ řekl Petr Majer ze Státní veterinární správy.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce našla v Lidlu falšovaný kabanos polské výroby pod privátní značkou řetězce. Ze 158 gramů suroviny mělo být osm gramů hovězího masa. Obsahoval jen 1,58 gramu.
Podle Zbyňka Semeráda se jedná o ojedinělý a výjimečný případ. Doposud spíše zjistili případy nelegálních skladů – zboží bylo sice označeno, ale nalézalo se v nevhodných podmínkách.
„ČR neustoupí od těch mimořádných veterinárních opatření,“ řekl v pátek ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Podle něj je přední ochrana spotřebitele.
Praha/Varšava||Filip Harzer, dbr|Zprávy ze světa|Aktualizováno
Český ministr zemědělství polský vzkaz vnímá jako snahu odvrátit pozornost od skutečného problému. „Ten je v Polsku, nikoli u nás,“ reagoval pro iROZHLAS.cz.
Evropská komise v současnosti čeká na odpověď české strany, další kroky nechce předjímat. „Očekáváme od českých úřadů zrušení opatření a odpověď,“ dodala mluvčí komise.
Veterinární inspektoři odhalili v Praze nelegální bourárnu masa. Zajistili v ní 1200 kilogramů hovězího bez dokladů, provozovateli hrozí pokuta 50 milion korun.
Ministr zemědělství Miroslav Toman začátkem února řekl, že luxusní pražské restaurace vydávaly polské hovězí za luxusní argentinské maso, „mohly prodávat za tisíc korun porci“.
Řidič dodávkového automobilu nebyl podle mluvčí schopen předložit řádně vyplněné průvodní doklady, a celníci navíc zjistili, že přeprava masa nebyla nahlášena inspektorům krajské veterinární správy.
Někomu v mezinárodním systému očividně šlapeme na kuří oko, vadí jim, že prodáváme, exportujeme, že jsme konkurenti,“ prohlásil polský ministr Jan Krzysztof Ardanowski.
Osobní auto zastavili celníci v České Krumlově. Při kontrole zavazadlového prostoru zjistili, že v něm řidič, cizinec, uložil několik desítek kilogramů syrového hovězího masa. Neměl k němu doklady.
„Ve všech případech, kdy bylo maso zkonzumováno, došlo předtím k jeho tepelné úpravě. Riziko případné nákazy je tedy minimální," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.
„Ta slova považujeme přinejmenším za překvapivá, protože s českým pivem nikdy žádný problém nebyl,“ řekl ve čtvrtek předseda Českého svazu pivovarů a sladoven v reakci na slova polského ministra.
Příjemci polského baleného i nebaleného hovězího masa ho musí nechat vyšetřit v akreditované laboratoři na bakterie salmonely. Za porušení jim bude hrozit dvoumilionová pokuta.