Dobrovolníci, kteří si tři týdny pro vědecké účely užívali ranní máslové orgie v podobě pečiva typu croissant, se dopracovali ke zvýšení cholesterolu v průměru o deset procent.
Léto je příznivé jak pro jídlo tak i umění. Šéfkuchaři si libují, že jsou zelenina a ovoce čerstvé, hudba lépe zní, na zahradě se skvěle čte. A do umění se často prolíná i gastronomie.
Šéfkuchaři při slavnostním obřadu slavili a jindy se zase snažili skrýt své zklamání a hněv. Restaurace se většinou o odebraných hvězdičkách dozvědí pouze přes telefon.
„Obecně po pandemii koronaviru zmizelo z gastronomie 75 tisíc lidí. Navíc dostat zaměstnance v dnešní době na hory je o to větší problém, musíte jim zajistit ubytování,“ vypráví Stráský.
„Zájem mírně klesl oproti loňskému roku. Podle některých zdrojů až o třetinu. Některé restaurace říkají, že večírky sice mají, ale je jich o něco méně,“ shrnuje Stárek z Asociace hotelů a restaurací.
Vyhořelá chata na Tesáku v Hostýnských vrších začíná fungovat provizorně jako restaurace. Majitel chaty by ji rád postavil do dvou let, potřebuje ale ještě 2 miliony korun.
Miluje kaviár. S tímto mužem ale nejde nic jednoduše, když se ke kaviáru přizná, vzápětí jedním dechem dodá: „Problém není v tom, jak získat dostatek kaviáru, ale jak k němu mít dostatek toustů.“
Symbolem Velikonoc jsou vejce vařená natvrdo. Jejich poselství hovořící o tvrdosti a odhodlání křesťanů a lidstva vůbec překonávat příkoří a nesnáze je dnes namístě více než jindy.
Zástupci rakouské vlády a spolkových zemí se ve středu dohodli, že od 27. prosince budou muset gastronomické podniky kvůli koronavirové nákaze zavírat nejpozději ve 22.00.
Ještě jsem stále plná osvěžujících Benátek, které jsem před nedávnem navštívila. Promítají se mi mozaiky galerií, výstav, paláců, které svou výstavností nedělají ostudu dávné slávě.
Rozvoz jídla i nápojů nebo také jejich prodej ve výdejních okénkách pro podniky představuje jen zlomek obvyklých tržeb. Pomáhá jim ale překonat současná omezení.
Štrúdly jsou v Británii k mání v každém supermarketu. Kromě klasických jablečných obsahují i směs lesního ovoce a opět jsou z listového těsta, mražené a k dopečení doma. Rychlost vyhrává.