Zájem o vánoční večírky mírně klesá. Firmy šetří a lidé se rozhodují na poslední chvíli, říká šéf asociace
Konec roku, tedy především prosinec, patří každým rokem i firemním vánočním večírkům. Ty však pro firmy znamenají výdaje. „Dá se ale říci, že ceny se pro firmy pohybují přibližně ve stejných řádech, jako kdybyste navštívil restauraci,“ říká pro Český rozhlas Plus prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.
Jaký je letos zájem firem o vánoční večírky v restauracích?
Podle našich informací zájem mírně klesl oproti loňskému roku. Podle některých zdrojů až o třetinu. Některé restaurace říkají, že večírky sice mají, ale je jich o něco méně.
O vánočních večírcích mluvil ve vysílání Českého rozhlasu Plus hovořil prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek
Pokud to porovnáme s loňským rokem a pak s roky před vypuknutím pandemie koronaviru?
Myslím, že v době před vypuknutím covidu byl zájem obdobný a i restaurace mají v podstatě stejný počet hostů jako v roce 2019. Nejsou tu žádné zásadní výkyvy.
Ale pravda je, že v letošním roce podle dosavadních objednávek je zájem o něco nižší. Firmy pravděpodobně na jednu stranu šetří a na druhou stranu trošku ubylo cateringových akcí, které se dělají venku na dodávku v určitých prostorách. Tady je ale třeba říci, že jsme omezeni i my, protože trpíme zoufalým nedostatkem zaměstnanců.
Upřednostňují firmy večírky v restauracích, nebo ve svých prostorách?
Obojí funguje v podstatě stejně, ale asi převládá snaha pozvat zaměstnance někam ven. Do restaurace nebo do nějakých zajímavých prostor. Ve městech i mimo města se vyskytují prostory, které nejsou přímo restauracemi, ale dají se využít pro zajímavou akci.
OBRAZEM: Vánoční strom pro Staroměstské náměstí už je na cestě. Jak se kácel smrk pro Prahu?
Číst článek
Kolik je řádově ochotná vynaložit na vánoční večírek středně velká česká firma?
Záleží na tom, u koho se objednává, v jaké restauraci a také o jakou se jedná firmu. Dá se ale říci, že ceny se pohybují přibližně ve stejných řádech, jako kdybyste navštívil restauraci.
Je v současné době hodně rezervací ze strany firem?
Zájem je o něco nižší, ale může se stát, že se ještě zvýší. Hosté všeobecně v poslední době dělají rozhodnutí na poslední chvíli. Tento trend sledujeme nyní již třetím čtvrtým rokem. Prosinec teprve začíná, takže uvidíme, jak se bude dál vyvíjet.
Je tedy možné, že většina rezervací se ze strany firem ještě ohlásí?
To se může samozřejmě stát. Stejně tak je poměrně oblíbená návštěva restaurací během Štědrého dne. Tento trend každým rokem roste a myslím, že poroste i v letošním roce.