Pokud navštívíte slovinské jezero Bled, zajděte si do jedné z restaurací či cukráren na specialitu zvanou krémeš nebo krémšnita. Sladký dezert slavil letos 70 let od chvíle, kdy ho tady poprvé upekli.
Soutěž, v níž Jaroslava Londová už potřetí zaujala, se jmenuje IKA Culinary Olympics. Tentokrát tam oslovila porotu s pěti Platónovými mnohostěny z perníku, které ručně vyzdobila vlastní polevou.
V Česku krachuje stále více firem, píšou Hospodářské noviny. A v Česku podle Deníku roste zájem o obor cukrářství, naopak klesá zájem o pekařství. Více si přečtěte ve výběru z médií Radiožurnálu.
Cukráři na Vysočině si o volném víkendu můžou nechat jenom zdát. Tráví ho v bílé zástěře výrobou vánočního cukroví, které se teď peče opravdu ve velkém. Objednávek mají letos tolik, že hlavně v malých provozovnách už žádné další nemohou přijímat.
Bez cukroví si vánoce umíme jen těžko představit. Deset i více druhů už ale dnes peče doma jen málo hospodyněk. Především kvůli úspoře času ho řada lidí objednává v cukrárnách, které teď jedou na plné obrátky.
Věnečky, vánoční cukroví, pečivo, sazenice stromků nebo aranžmá květin. To všechno dokážou vyrobit studenti děčínských středních odborných škol. O jejich produkty je čím dál větší zájem. Zákazníky lákají příznivé ceny a kvalita. Vlastní prodejnu měla dlouhou dobu jen zemědělská škola Libverda. Nedávno se k ní přidala i střední škola řemesel a služeb na Ruské ulici se svou cukrárnou.
V Kopřivnici dnes budou moci lidé poprvé ochutnat šlehačkové dorty z tak trochu jiné cukrárny, která poskytla pracovní příležitost nemocným či hendikepovaným lidem. Jedním z nich je i 20letý cukrář Ota ze Štramberku, který má kvůli onemocnění mozku nemalé problémy s hybností.
Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, který zemědělcům například dotuje úroky a poskytuje garance k přijatým úvěrům, snížil podporu subvencovaných úroků o jeden procentní bod. Základní sazba podpory ve formě subvence části úroků z úvěru tak v programech Zemědělec a Půda nově činí tři procenta.