V Bruselu smaží hranolky automat. Připrava belgické speciality trvá 95 vteřin
V automatech si lze po vhození mincí koupit nejrůznější věci: kávu, žvýkačky nebo třeba kondomy. Na okraji Bruselu ale mají automat jako nikde na světě, padá z něj totiž belgické národní jídlo - hranolky.
Podle vůně byste tipli jednu z mnoha belgických prodejen hranolek, ve skutečnosti tak ale potenciální zákazníky láká žlutý automat na hranolky hned u vchodu do supermarketu ve čtvrti Molenbeek na okraji Bruselu.
„Uvnitř je velká lednička, která hranolky udržuje zmražené. Přístroj pak odměří přesnou porci, což je 135 gramů,“ vysvětluje Antoine, technik z firmy, která zde automat instalovala.
Hranolky si ovšem jen málokdo dá bez omáčky a bez soli. I s tímto požadavkem se přístroj umí vypořádat – k výběru nabízí hned tři druhy omáček. A kromě toho i malou vidličku a pytlíček se solí. Jedna porce stojí dvě a půl eura, tedy asi 60 korun, a její příprava trvá přesně 95 vteřin.
Hranolky si tu dávají lidé, kteří jdou kolem, nebo zákazníci, kteří v supermarketu právě nakoupili. „Jsou opravdu skvělé. Na to, že jsou z automatu, opravdu nemají chybu,“ říká žena, která si svou porci zrovna odnáší do auta.
Čtvrť Molenbeek nepatří právě k bruselským lákadlům. Převládají tu omšelé domy, místní lidé mají strach z kriminality. Kvůli atrakci jménem automat na hranolky se sem ale zajet vyplatí.