Ryba fugu se objevila u Krymu. Legendu japonské kuchyně tam ale asi neochutnají
Na Krymu by se brzy mohla začít podávat nová lahůdka. Jediné, co je k tomu potřeba, je zkušený šéfkuchař z Japonska. A také dostatečně bohatí a zároveň otrlí zákazníci s ochotou riskovat. U břehů tohoto poloostrova, který nedávno anektovalo Rusko, teď totiž vylovili hned dvě ryby fugu - japonskou lahůdku, která je ale při špatném zpracování prudce jedovatá.
„Tyto ryby zřejmě proplavaly Suezským kanálem z Indického oceánu do Středomoří, a to někdy před deseti lety. A rychle se množí, takže se dostaly až sem,“ vysvětluje výzkumník Institutu biologie jižních moří Alexander Boltačev, jak ryba, která jinak žije hlavně v tropických mořích, doputovala až na Krym.
Pochoutka nazývaná v Japonsku fugu se připravuje z řady různých druhů ryb z čeledi čtverzubcovitých. Všechny mají ale jedno společné - jsou prudce jedovaté.
„Je to docela veliká ryba, asi 110 centimetrů dlouhá, ale nesmí se za žádných okolností jíst. Navíc soupeří s původními druhy o zdroje jídla a může je začít vytlačovat. Vědci, ale i rybáři a místní obyvatelé tak mají velké obavy," upozorňuje Boltačev.
(zdroj: Wikipedia)
Tetrodotoxin, který tyto ryby obsahují, je asi stokrát silnější než kyanid. Způsobuje ochrnutí svalů a otrávený se nakonec za plného vědomí udusí.
Aby se dalo maso bezpečně jíst, je potřeba ryby zvláštním způsobem naporcovat, zejména zbavit vnitřností a kůže, které jsou plné jedu. Obavy o rozříznutí žlučníku u vánočního kapra se s tím těžko dají srovnávat.
V rukách zkušených japonských šéfkuchařů to vypadá snadně, ale i oni se připravují nejméně tři roky, než získají zvláštní licenci, kterou pro servírování fugu potřebují. I proto se prý o otevření restaurace s touto delikatesou na Krymu zatím neuvažuje.
Zvětšit mapu