Tuzemák v ohrožení? Rumové aroma obsahuje rakovinotvornou látku, tvrdí experti na potraviny
Oblíbená a typická přísada vánočních perníčků nebo tuzemáku – rumové aroma – může zmizet z výrobků. Obsahuje rakovinotvornou látku, na což přišli vědci z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) bude v případě zákazu ingredience požadovat pro Česko výjimku.
Evropská komise a úřad pro bezpečnost potravin teď řeší, jak naloží s problematickou látkou obsaženou právě v rumovém aroma. Zkrátka tak nepřijde pouze Česká republika, ale i další členské státy osmadvacítky.
„Přesný právní status rumového aroma se v současné době přezkoumává a debatuje se o něm s členskými státy,“ citují Hospodářské noviny mluvčí zastoupení Evropské komise v Praze Magdalenu Frouzovou.
Tuzemský rum tuzemákem
V roce 2003 se v Bruselu poprvé dostalo tuzemskému rumu pozornosti. A to kvůli jeho složení. Protože se nevyrábí ze třtiny, musel přestat používat označení „tuzemský rum“.
Čeští experti podle ministra zemědělství Jurečky porovnají množství složky s běžnou spotřebou rumu.
„Chtěli bychom s Evropskou komisí i s úřadem pro bezpečnost potravin jednat, budeme chtít všechny doklady a vědět, jestli v tom malém množství, které je v rumu, je látka nebezpečná,“ uvedl Marian Jurečka.
Česko podle listu spoléhá na to, že mu bude ze zákazu udělena výjimka. Výjimku může stát dostat v případě, že je pro něj daný výrobek, v tomto případě tedy rumové aroma, těžko nahraditelné.
„Tuzemský rum je tradiční alkohol, který se používá i na pečení,“ zdůraznil Jurečka. Podle výkonného ředitele Unie výrobců a dovozců lihovin České republiky Jaroslava Burkarta je hrozící zákaz velké riziko pro český byznys. Rumové aroma je podle něj v nápojích několikrát ředěné a rakovinotvorná složka je tam v malém množství.
V Česku podle deníku dlouhodobě klesá konzumace kdysi oblíbeného nápoje. Od 90. let spadla podle dat statistického úřadu až o 30 procent. Na druhou stranu lidé kupují dražší alkohol.