Lidé v Evropě chtějí znát přesný původ potravin. Označení EU jim nestačí
Nepřesné nebo dokonce chybějící označení země původu potravin vadí většině evropských spotřebitelů. Původ potravin je totiž pro mnohé z nich vodítko při nákupu. Jenže ne vždycky se daří zjistit, odkud výrobek skutečně je. A to by se mělo - alespoň podle spotřebitelů - změnit.
S označením původu potravin je problém po celé Evropě. Povinnost uvádět zemi, kde zboží vyrobili, totiž platí jen u některých typů potravin. Namátkou třeba v případě olivového oleje, ryb, hovězího masa, mražené i čerstvé drůbeže nebo třeba medu.
Do nejnovějšího průzkumu Evropské organizace spotřebitelů se zapojili lidé ve Francii, Rakousku, Polsku a Švédsku. Výsledky víceméně kopírují trend v celé Evropě.
70 procent dotázaných uvádí, že země původu je důležitým faktorem při nákupu. Jen každý desátý se spokojí s označením Evropská unie. Nejvíc lidí si přeje přesně znát zemi původu u masa, ovoce a mléka a mléčných výrobků.
O problematice označování původu potravin mluvil v ranním vysíláním Radiožurnálu zemědělský analytik Petr Havel
Na konci tohoto roku by mohlo padnout rozhodnutí a od prosince 2014 by mohla nová legislativa Evropské unie platit. Zřejmě se bude jednat o rozšíření seznamu potravin, u kterých bude povinné uvádět zemi původu.
„To, co připravuje evropská legislativa, byť je to ještě v plenkách, je uvádění země původu u jednosložkových potravin, to znamená tam, kde skutečně ten původ je prokazatelný,“ říká zemědělský analytik Petr Havel a pokračuje:
„U takzvaných vícesložkových potravin je plošné označení původu v praxi v podstatě nemožné a ve skutečnosti by to vedlo spíš k ještě většímu matení spotřebitele. Vícesložkové potraviny se vyrábějí ze surovin, které jsou třeba z několika zemí Evropské unie.“
Tyto země se navíc podle Havla ještě v čase mohou měnit, podle toho, kde a kdy je k dispozici vhodnější, levnější nebo kvalitnější surovina.
„Teoreticky by docházelo k tomu, že by téměř každá šarže u konkrétního výrobku měla pokaždé uváděno několik různých zemí původu, které by se neustále měnily,“ vysvětluje.
„Jsem přesvědčen, že v okamžiku, kdy bude jednoznačně deklarovaná země původu, že to bude samozřejmě dobrá orientace pro spotřebitele, ale zároveň také – a doufám, že i v České republice, kde na toto moc nehledíme – to pomůže domácím výrobcům se více prosadit a udržet na domácích trzích,“ dodává Petr Havel.