Hendikepovaní v Pardubicích připravují svačiny pro děti z několika základních škol
Organizátoři ankety Grand Restaurant Pavla Maurera letos ocenili také několik charitatitvních gastronomických projektů, které podporují sociálně slabší v duchu hesla ‚Nejezte blbě‘. Je mezi nimi i projekt České abilympijské asociace v Pardubicích. Hendikepovaní lidé tam připravují, balí a rozvážejí svačiny dětem do několika základních škol.
„Viděl jsem film Poslední dech. Tam manažer skončil se zaměstnáním a začal dělat se svým bývalým zaměstnancem svačinky. To mě tak zaujalo, že jsme pozvali ředitele škol a děti, aby si udělali ochutnávku. Oni řekli, že je to dobrý nápad a že to chtějí. Teď dodáváme asi 60 svačinek z čerstvých surovin denně do čtyř škol,“ říká Jaromír Krpálek, který je jednatelem společnosti.
Svačinky by podle něj měly být co nejzdravější: „Postupně chceme nahradit vše, co si děti do školy nosí a co si kupují. Tedy perníky, koblihy a podobné věci. U nás jsou to bagety, housky, tmavé pečivo, zelenina, ovocné saláty. Překvapilo mně, jak mají děti rády mrkvový salát.“
Na přípravě svačinek se podílí pět až šest zdravotně postižených. „Jak nám bude růst poptávka, chtěli bychom dělat až 700 svačinek denně. Potom na tom bude dělat deset až patnáct zdravotně postižených,“ dodává s nadějí Krpálek.